IGI del 5,5% a tots els productes dels bancs?

El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar ahir a Sindicatura una proposició de llei de modificació de la Llei de l’impost general indirecte (IGI), que té com a objectiu que la banca torni a contribuir a les arques de l’Estat amb la mateixa quantitat que abans de l’entrada en vigor del nou impost.

El PS calcula que amb el nou model la contribució del sistema financer s’hauria reduït en uns 20 milions d’euros i proposa diversos canvis per tornar a les xifres del 2012, quan es van liquidar uns 56 milions.
El text, que ahir van presentar el president del grup parlamentari, David Rios, i el primer secretari del PS, Pere López, proposa que es deixin de gravar únicament les comissions bancàries i que ho estiguin tots els serveis i productes financers. El tipus impositiu passaria de l’actual 9,5% que tenen les comissions a un únic del 5,5% per a tots els serveis i productes bancaris. Per últim, i amb l’objectiu que l’IGI no repercuteixi en el client, el PS inclou una disposició transitòria al text que impedeixi als bancs canviar les condicions financeres vigents el dia que es modifiqui la llei.
En roda de premsa, Rios va argumentar un a un els principals canvis en la llei. El PS considera que gravant només les comissions, “i tenint en compte que s’han reduït al límit”, no es podrà tornar a anteriors recaptacions. És per això que volen que l’IGI es repercuteixi en tots els productes financers. Si es fa així, creuen que amb un tipus del 5,5% es tornarà a liquidar com abans. Un percentatge que estan oberts a transaccionar en el tràmit parlamentari “si el Govern demostra que ha de ser superior o inferior”.
Rios considera que ampliant l’IGI a tots els productes financers no s’acabarà perjudicant el client, ja que “si el 2013 no hi ha hagut cap reducció de preus pel fet d’haver de pagar menys impostos, ara tampoc no hi ha d’haver cap increment ja que s’entén que l’IGI està inclòs en els productes contractats”. El text sí que permetrà incrementar els preus dels nous serveis contractats.
Respecte al futur de la proposició, des del PS s’espera que el grup de la majoria i el mixt estudiïn la iniciativa i que li donin suport. Tot i això, Rios va advertir que “veient com actua DA, el camí raonable és que menyspreïn la proposta i no la considerin”.
De la seva banda, el degà del Col·legi Oficial d’Economistes, Xavier Prats, va destacar en la presentació ahir del calendari fiscal de la Cambra que “el més coherent seria que el sector bancari segueixi contribuint a les arques de l’Estat com a mínim com ho feia fins al 2012”, perquè “és cert que ara està recaptant molt menys per part dels bancs”. Sobre la fórmula idònia perquè el nou impost bancari no repercuteixi en el client final, Prats va manifestar que “qualsevol empresari el que intenta sempre és mantenir el seu marge de guanys”, i que és el mercat “qui ha de marcar si es pot mantenir o no”.
Respecte al nivell de compliment de l’IGI, Prats va remarcar que, tot i que “no hi ha dades objectives”, la percepció que hi ha és que “hi ha més sensibilitat de l’empresariat”. També va indicar que, “evidentment, hi haurà una petita part d’empresaris que no és prou conscient dels canvis, o que no vol implicar-se gaire”.

Font: Diari d’Andorra

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *