CDI amb Espanya

La negociació per acordar un CDI amb Espanya s’ha dividit en dues grans parts: el marc estàndard i les qüestions que poden ser més complexes. La primera ja està embastada.

La negociació amb Espanya del conveni que ha d’evitar la doble imposició (CDI) avança. I, ara per ara, sense grans dificultats. És cert que les delegacions de tots dos països estan afrontant “la fase fàcil”, segons fonts properes al ministeri de Finances, que han assegurat que la voluntat del Govern es manté a poder tancar i rubricar el text durant aquest primer semestre. La darrera reunió de treball va servir per “donar un nou impuls” des del cantó andor­rà. Per això, divendres passat es va desplaçar a Madrid el titular de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. La presència del ministre a la capital espanyola pretenia mostrar, segons les fonts, la transcendència que té per al Principat un text que té menys importància per a Espanya, que ja està revisant i modificant molts altres convenis d’aquesta tipologia signats amb anterioritat.
De moment, les delegacions d’un país i de l’altre han anat plantejant el marc general d’un conveni que, van recordar les fonts, té de bo el precedent francès. El marc general vindrien a ser les clàusules estàndard que ha d’incloure el text. Andorra i Espanya han anat intercanviant-se documents per anar avançant. I en aquesta ocasió Cinca es va traslladar al Principat per fer palès davant els alts funcionaris de l’Estat veí –en aquesta ocasió el titular de Finances no es va trobar amb el seu homòleg, Cristóbal Montoro– que hi ha un interès més que evident per part d’An-dor­ra de poder accelerar les negociacions i que no s’allarguin més enllà del previst i entrin en una fase complicada davant l’esgotament de la legislatura parlamentària al Principat.
Malgrat que encara queden alguns aspectes per cloure de l’àmbit general –i aquests els aniran afrontant i resolent les properes setmanes els experts d’una banda i de l’altra– la intenció del ministeri de Finances és que el seu titular ja no torni a entrar en joc fins que s’hagin de començar a abordar aspectes que podrien esdevenir més controvertits. Per ara, els negociadors espanyols no han avançat quines podrien ser les qüestions de possible confrontació. Però tampoc no ho va fer França fins que les converses ja van estar molt avançades.

Font: Diari d’Andorra