Llum verd al conveni de no doble imposició amb França

El govern socialista francès firmarà el conveni de no doble imposició (CDI) que el seu antecessor conservador va acordar amb Andorra l’abril de l’any passat, ja a les acaballes del mandat Sarkozy.

El moment i les condicions de la signatura encara resten per aclarir. Però no la decisió ferma de França. Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Toni Martí, a la resta de components del gabinet ministerial després de rebre una comunicació des de París en què se li anunciava la decisió. “Avui fem un pas més”, va afirmar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, en fer pública la comunicació i en ressaltar que l’acord que es firmarà serà “tal com” es va inicialment rubricar. Poca estona després que Cinca avancés la informació als periodistes, el president de la Confederació Empresarial (CEA), Xavier Altimir, va qualificar de “molt bona notícia per a l’empresariat andorrà” que es pugui tancar el primer CDI al qual “n’han de seguir molts més”. El Govern centrarà ara tots els esforços a tancar un conveni amb Espanya.
Cinca va destacar la necessitat d’anar concloent més convenis d’aquesta naturalesa en el marc de l’homologació fiscal del Principat respecte del conjunt de la zona euro i més enllà (OCDE, FMI). El ministre portaveu va explicar que amb la comunicació tramesa des de París al despatx de Martí a l’edifici administratiu, es venia a dir que “dins d’aquest procés de normalització accelerada no hi ha d’haver cap inconvenient perquè l’actual govern [francès] se’l faci seu [el conveni] i el signi”. El titular de Finances, que molt probablement serà l’encarregat de firmar el conveni, va destacar “els passos decidits i valents” que està fent l’executiu andorrà en matèria de fiscalitat.

Actitud vigilant
La revisió de l’acord inicialment tancat amb el govern dirigit per Sarkozy no ha estat exempt d’algunes dificultats. Encara que mai no es va reconèixer, el mateix cap de Govern es va haver de desplaçar l’estiu passat a París per solucionar alguns serrells. No obstant això, Cinca va insistir ahir que el text rubricat l’abril de l’any passat pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, no variarà. La Diada de Meritxell passada, la representant del Copríncep francès, Sylvie Hubac, va negar dificultats majors però va advertir que França estaria “vigilant” amb el compliment dels compromisos com ara el de posar en marxa un IRPF. Que ni tan sols no hi hagi encara un projecte de llei d’impost sobre les rendes dels treballadors i França ja hagi donat el vistiplau al CDI vol dir, segons Cinca, “que Andorra genera la confiança suficient, que està fent les coses bé”. La data per a la signatura encara no està ni de bon tros acordada.

APROVADA L’EINA D’ENVIAMENT DE DADES ENTRE ELS HOTELS I INTERIOR

Responsables dels diferents departaments governamentals implicats en l’elaboració del reglament del registre d’ocupació d’allotjaments turístics (el Roat) iniciaran avui al Pas de la Casa i Canillo, i continuaran dilluns a Andorra la Vella i la Massana, un seguit de reunions informatives amb operadors turístics per tal d’explicar-los el text aprovat ahir pel consell de ministres. Per simplificar-ho, el Roat és l’eina     informàtica per millorar la comunicació de dades entre els allotjaments turístics i, especialment, el ministeri d’Interior. El nou reglament permetrà jubilar un sistema registral creat el 1965 pels veguers. La transmissió de dades, molt completes, permetrà millorar el control de seguretat i fer millors estudis estadístics.