La XIII edició de la Trobada Empresarial Iberoamericana, celebrada a Andorra els passats 19 i 20 d’abril, ha advocat per un compromís ferm per la digitalització de l’economia, la sostenibilitat i la innovació. La cita, que va congregar caps d’estat i de govern en el marc de la Cimera Iberoamericana, va concitar l’interès dels participants en abordar la recuperació després de la pandèmia de la COVID-19 a través de la innovació en els aspectes sanitaris, socials, econòmics, jurídics i mediambientals. Aquesta edició de la Trobada, organitzada conjuntament per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la Secretaría General Iberoamericana (SEGIB) i el Consejo de Empresarios Iberoamericanos (CEIB), va comptar amb més de 4.000 participants entre presencials i online, convertint-la en l’edició més multitudinària de la seva història.

El lema de la Trobada va ser «Innovació per al desenvolupament sostenible. Objectiu 2030. Iberoamèrica davant el repte del coronavirus». Al llarg de les diverses ponències es van tractar tots els temes relacionats amb la recuperació i va prendre cos el foment de la col·laboració publicoprivada i la unió internacional dels països per fer front a les conseqüències de la pandèmia.
La ponència sobre les perspectives econòmiques a Amèrica Llatina i el Carib va incidir la necessitat de generar un ecosistema d’innovació per concretar projectes a Iberoamèrica i afrontar els reptes globals des del repte de la innovació. Tots els ponents van destacar la importància de les empreses en la recuperació després de la pandèmia i la cooperació entre els països llatins.

El debat sobre la innovació empresarial com a pilar per a la recuperació va incidir en l’oportunitat de considerar l’espai iberoamericà com una plataforma d’innovació oberta, amb eines per a la inserció en les cadenes de valor tant regionals com globals. Un altre àmbit de discussió va abordar la sostenibilitat corporativa i les estratègies de valor en un nou context, com el de les pràctiques empresarials sostenibles. Es va considerar la necessitat de prendre l’Agenda 2030 com una oportunitat de posicionament i de negoci per a les empreses.
Una altra ponència titulada «Energia i transició ecològica a Iberoamèrica: claus per a una sortida verda de la crisi» va tractar diversos aspectes de la regulació i el futur del sector energètic a Iberoamèrica, i les estratègies de diversificació de la matriu energètica de les empreses. Els ponents van incidir en la necessitat de l’eficiència energètica i en la creació de nous models de negoci.

La transformació digital i la indústria 4.0 també van tenir el seu protagonisme en la trobada. Es va abordar l’auge de les empreses de serveis basades en el coneixement i en les noves eines d’inclusió financera. La recuperació del turisme a Iberoamèrica va centrar també bona part dels debats. Es van abordar les destinacions turístiques intel·ligents, amb el consegüent apartat de desenvolupament sostenible, i el turisme lligat a la conservació de la biodiversitat, que Andorra ja s’ha convertit en una marca de país.
La resolució de conflictes sota els paràmetres de desenvolupament sostenible també va merèixer una ponència. Aquí es van tractar els diferents aspectes de l’arbitratge internacional, la seva eficiència, especialització i imparcialitat, i com la innovació pot ser una eina important per accelerar la resolució de conflictes.

Un debat de gran actualitat va ser el que va tractar la innovació i la tecnologia com a catalitzadors per a la igualtat de gènere. Es va debatre sobre l’ús de les tecnologies digitals per reduir la bretxa de gènere, així com el foment de la innovació i l’esperit empresarial de la dona. Lluitar per la inclusió i per les necessitats de les dones en el món de l’empresa va ser tema de debat, en el qual es va tractar la necessitat de gestionar inversions i eines multidimensionals.

La Trobada, que ha comptat amb més de 70 aportacions en vídeo des de 22 països, va ser clausurada pel rei Felip VI i pel Cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot.