Segons les conclusions de l’enquesta de conjuntura del 1r semestre del 2021, que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) ha fet públiques, les empreses perceben una millora de la situació econòmica, tot i que encara lluny dels nivells prepandèmia. En l’enquesta hi han participat 404 empreses del sector de la construcció, industrial, del comerç al detall i l’hoteleria que, durant el període estudiat, han notat una recuperació econòmica en línia amb la millora de la situació sanitària. La perspectiva de la majoria d’empreses és que aquesta recuperació s’allargarà durant el segon semestre del 2021 i també el 2022.

La Cambra parla obertament d’un evident augment del “sentiment de confiança” extensiu també als sectors més afectats per la crisi del coronavirus, tot i que també adverteix que encara hi ha camí a recórrer. També queda palès que el ritme és desigual. Així, la indústria, la construcció i els serveis són les àrees menys afectades per les restriccions sanitàries i gairebé han normalitzat la seva activitat en comparació als nivells prepandèmia. En canvi, aquelles empreses vinculades al turisme milloren, però encara es troben en “fases més retardades” de la recuperació i doncs per sota del que seria un nivell normal d’activitat.

Ara mateix, la construcció és el sector que lidera l’economia “en una fase expansiva clara, sustentada sobretot per l’impuls de l’obra privada”. Només el 6% de les empreses relacionades manifesten una valoració negativa pel funcionament dels seus negocis i apunten a un increment mitjà del 27,7% en la facturació al llarg dels sis mesos analitzats. L’altra cara de la moneda és el sector hoteler, greument afectat per les restriccions de mobilitat durant l’inici del 2021, que fa que les valoracions “siguin les més pessimistes” des del 1997. Només un 8% de les empreses diuen que han funcionat de forma positiva contra un 81% que parla d’una tendència desfavorable de l’activitat. L’enquesta, però, apunta que el bon desenvolupament de la campanya d’estiu i, sobretot, de la Puríssima, ha permès recuperar gran part de l’esperança.

Segons es desprèn de les conclusions de l’informe, l’optimisme de cara als pròxims mesos s’ha de moderar pel grau d’incertesa encara elevat i la presència de riscos que han aparegut en els últims temps com les diverses variants o les faltes de subministrament que poden dificultar la recuperació o limitar-ne la intensitat per la pujada de preus de les matèries primeres i de l’energia. Un altre factor de preocupació important per una gran part dels empresaris és la dificultat per trobar personal qualificat. Un 30% dels enquestats manifesten aquesta complicació, dada que encara superior a l’hoteleria (47%) i a la construcció on ho asseguren set de cada deu negocis.

Segons la CCIS, és fonamental que les empreses andorranes no surtin afeblides de la crisi sanitària, per la qual cosa recomana avançar-se als reptes “del nou escenari post-COVID”. Per avançar en aquest sentit, ha dibuixat unes línies d’actuació prioritàries pel 2022. D’una banda, vol emfatitzar el desenvolupament d’habilitats professionals a través de la formació continuada i incidir en la digitalització amb l’objectiu de seguir transformant l’economia. D’altra banda, es fomentaran les relacions entre associacions de comerciants i es crearà una borsa de treball entre estudiants i joves per apropar el talent al teixit empresarial. Finalment, la CCIS vol presentar notes i dictàmens als projectes de Llei que afectin els sectors d’activitats que representen i vol seguir implicant-se en les negociacions per l’Acord d’Associació amb la Unió Europea.Click here to add your own text