Les agències d’avaluació Standard & Poor’s (S&P) i Fitch Ratings han millorat la qualificació que atribueixen a Andorra en els seus darrers informes semestrals publicats aquest juliol. Fitch Ratings ha pujat la nota que ha passat del BBB+ a A-, la seva millor valoració des del setembre del 2015. Per la seva part la qualificació de S&P ha passat de BBB/A-2 a BBB+/A-2 amb perspectiva estable, que correspon a la millor nota atribuïda al Principat per aquesta agencia des de l’any 2014.

Per Fitch Ratings, els elements que han contribuït a la bona nota són la millora de l’evolució econòmica de la segona meitat de l’any 2021 i el primer trimestre de 2022, així com la gestió de la COVID en el seu tram final. En aquest sentit, destaca en el seu informe que el creixement va estar per sobre de les expectatives de l’agència, que preveia un increment del PIB per al 2021 del 6,6%, quan aquest va ser finalment del 8,9%.

Per S&P, les dades preliminars del primer trimestre del 2022 apunten a un fort impuls del creixement la primera meitat de l’any, particularment en el turisme. En aquest sentit, revisa a l’alça la seva previsió de creixement del PIB real passant de 4,5% a 4,7%. Un fet, argumenten, basat en l’impuls de l’activitat econòmica gràcies a “una forta temporada turística d’hivern” i al sector de la construcció. L’agència recorda també que l’entrada a l’FMI contribueix a la resiliència i a l’estabilitat econòmica del país.

Les dues avaluadores coincideixen que la situació del Principat es mantindrà notablement millor que la de la mitjana de la zona euro durant el 2022, en particular amb una inflació més baixa que els països de l’entorn. Però també avisen que les situacions d’estrès en el continent, lligats a la crisi energètica i a la guerra a Ucraïna, poden comportar riscos notables en sectors claus de l’economia andorrana, com el financer i el turístic.

De cara al futur, Fitch Ratings preveu que el creixement s’alentirà amb un 4,3% el 2023, pràcticament el mateix percentatge que pronostica l’FMI, i un 1,5% el 2024. S&P preveu, del seu costat, que en els anys vinents, el Principat potser haurà d’incrementar la pressió fiscal, reformulant el marc impositiu a l’alça per poder fer efectiu l’acord d’associació amb la UE, que en conjunt troba que serà positiu per al país.

Tot i això, S&P recorda que el règim fiscal d’Andorra és actualment altament competitiu i no està sota pressió. El tipus general de l’impost de societats del 10% a Andorra està per sota del llindar del 15% del tipus mínim global de l’impost de societats acordat per l’OCDE, però la majoria de les empreses andorranes estan per sota del llindar de 750 milions d’euros de facturació establert a l’acord. Aquest fet permet a la qualificadora afirmar que les empreses andorranes no estaran subjectes a impostos més elevats en aquesta fase.

A la vista d’aquestes avaluacions molt positives, us recordem que GM Consultors disposa d’un equip especialitzat a acompanyar emprenedors i empreses que volen implantar-se a Andorra aprofitant les seves condicions molt avantatjoses. La nostra experiència i l’alta qualificació de tot el nostre equip és tota una garantia per la implantació exitosa de les vostres iniciatives empresarials al nostre país.