La darrera enquesta sobre l’impacte econòmic de la pandèmia, portada a terme per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i Andorra Recerca + Innovació (ARI) durant el mes de Juliol, ha posat en relleu una notable millora de les perspectives amb què les empreses del país afronten el segon semestre de 2021.

Entre les 400 entitats enquestades, un 31% afirma que la pandèmia no ha tingut o ja no té cap afectació sobre la seva activitat, mentre un 52% segueix patint algun tipus d’afectació. D’aquestes darreres, una majoria, 28%, creuen que es recuperaran en un termini entre sis mesos i un any mentre que el 24% restant considera que trigarà més d’un any a tirar endavant. En la part més negativa, un 12% es plantegen tancar o aturar la seva activitat econòmica, encara que aquesta és una xifra molt més baixa que en l’enquesta anterior efectuada al gener, on hi havia un 19% d’empreses amb aquest sentiment.

Una altra dada positiva és que un 32% de les empreses reconeix que havia vist créixer la seva xifra de facturació el segon trimestre del 2021, pràcticament doblant la xifra del primer trimestre d’enguany. Cal tenir en compte que les dades són dispars en funció del sector, i que mentre la construcció, la farmàcia i els grans magatzems concentra el gruix més important de resultats de creixement, l’hoteleria, el transport, les agències de viatge i la restauració mostren encara una caiguda de la seva facturació.

D’altra banda, respecte a les perspectives de futur i, sobretot, per als pròxims sis mesos, una ampla majoria de les empreses, 63%, pensen que ja no tindran un impacte negatiu. Un dels majors neguits de les empreses segueix sent la incertesa enfront de la durada d’aquesta crisi, tot i que només un 23% dels enquestats pensen ara que aquesta durarà encara més d’un any.

Sigui com sigui, el gran gruix teixit empresarial es manifesta francament més optimista en relació amb les seves perspectives econòmiques. En l’àmbit de cada negoci, la més gran prioritat dels enquestats és reduir costos, seguit de la inversió en innovació i digitalització, i finalment el desenvolupament de nous productes i serveis. També posen en relleu actuacions com dotar el personal de noves habilitats, reforçar els canals de venda digitals i l’expansió internacional. En clau de país, els empresaris insisteixen que el principal repte de futur és la diversificació econòmica amb l’arribada d’inversió estrangera d’alt valor, seguit d’una millora de l’oferta turística i d’un impuls de les polítiques de sostenibilitat.

Pel que fa a les accions que es consideren com les més prioritàries a tirar endavant des de l’administració pública, els empresaris andorrans valoren per sobre de tot la necessitat d’avançar en la simplificació administrativa, oferir facilitats al finançament, i brindar ajuts a la formació del personal.