La digitalització segueix sent una tasca pendent per a la gran majoria de les empreses d’Andorra, aquesta és la conclusió a la qual s’ha arribat després de la jornada sobre aquest tema organitzada per la Confederació Empresarial Andorrana, conjuntament amb Sinzerad, el passat 8 de Novembre.

Fins a un centenar d’entitats van assistir a les xerrades que han posat en evidencia la necessitat de fer un salt tecnològic cap a les noves formes d’oferir serveis en un món globalitzat i on es pot accedir a qualsevol comerç des de qualsevol part del planeta. «Ja no es compra a la botiga de barri, pots comprar a qualsevol lloc del món i en dos dies ho tens a la porta de casa» explicava el CEO i fundador de Sinzerad, Joan Guix. Afegia que “els serveis ja no calen contractar-los a l’empresa més propera, els poden estar proveint des de Tailàndia”. En aquest panorama sense fronteres en el món virtual, la posició d’Andorra no és la millor. El president de la CEA, Gerard Cadena, va afirmar que el procés de digitalització continua sent un passiu que tenen les empreses nacionals que “han d’entendre que aquest és el futur” i fer un esforç important per posar-se al dia tant en l’àmbit d’organització com de tecnologia.

Segons l’anàlisi que s’ha fet, el principal problema amb el qual es topen per a fer aquest pas, sobretot els petits negocis, és la sensació que “això em ve molt gran”, va assenyalar Cadena. Les jornades com l’organitzada per la CEA tenen l’objectiu d’ajudar justament a aquestes empreses que encara no s’han decidit i a posar en comú les inquietuds que tenen. Cadena i Guix van ressaltar que des de l’administració s’estan donant facilitats en forma d’ajuts que haurien de ser un al·licient. A més, van subratllar que els esforços de l’administració haurien d’exercir un lideratge pel teixit empresarial. “Si l’administració es digitalitza, les empreses es veuen en l’obligació d’adaptar-se també”, va indicar el president de la CEA.

A la pregunta de per quin motiu Andorra s’ha quedat enrere? Guix va donar una resposta ben senzilla: la comoditat. El comerç a Andorra no ha tingut cap necessitat d’expandir-se i de creuar fronteres, perquè durant molts anys els turistes ja acudien físicament a les portes dels establiments. Amb la COVID-19, el panorama ha canviat de forma dràstica. Segons ha explicat Guix, s’ha “vist que això es pot acabar i que poden deixar de venir al país d’un moment per l’altre” tot assegurant que el context socioeconòmic actual hauria de ser una oportunitat de canvi, més que un impediment.

D’altra banda, el president de Pharos, Marcos Urarte, va assenyalar que parlar d’Andorra com un conjunt conceptual és en moltes ocasions “massa genèriques”. Les empreses tenen casuístiques i situacions completament diferents entre si, doncs se’n troben “algunes que estan equiparades a les de fora i altres més endarrerides”. Els problemes que es troben al Principat, per tant, són similars als de la resta del món. Finalment, Urarte va insistir en el fet que l’Acord d’Associació pot generar un impuls important a la digitalització i l’obertura d’alguns comerços que voldran operar dins del mercat únic europeu que agrupa a més de 300 milions de possibles clients.
wn text