El ritme de la recuperació econòmica postpandèmia es va mantenir durant la primera part del 2022 segons les conclusions de l’enquesta de conjuntura del 1r semestre del 2022, que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) ha fet públiques. A l’excel·lent moment de la construcció, s’hi va afegir, i amb força, el turisme, especialment l’hoteleria que ha notat una forta millora. En canvi, el comerç va progressar a un ritme més pausat.

El sondeig elaborat des de l’entitat ha entrevistat a un total de 448 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l’hoteleria. Des del CCIS, es posa en relleu que les respostes aportades permeten conèixer de primera mà el sentiment de confiança de l’empresariat andorrà i albirar quines poden ser les tendències futures de l’economia al país.

Així, es posa en evidencia que la recuperació econòmica va agafar molta força durant la primera meitat del 2022 i que Andorra hauria deixat definitivament enrere els efectes més negatius de la pandèmia. Al llarg d’aquests mesos la dinàmica d’activitat s’ha mantingut positiva, afavorida en bona part per l’impuls de la demanda als sectors més vinculats al turisme. I, en gran part gràcies a l’hoteleria, on la normalització de l’activitat ha sigut més ràpida i intensa del que es preveia a finals del 2021. Pel que fa al comerç, el ritme és força més lent, però no obstant apreciable.

L’enquesta també mostra alguns dels perills que planen sobre l’economia del país de cara al futur immediat. Els empresaris, especialment en la indústria i la construcció, alerten del risc que presenten dos aspectes claus. D’una banda, la conjuntura d’inflació elevada que actualment s’està patint i com això es tradueix en un increment dels costos. D’altra banda, la pujada dels tipus d’interès que està provocant un notable encariment del finançament. La combinació d’aquests 2 factors pot provocar que es moderi el ritme de creixement del cicle econòmic actual en els mesos vinents. Des del CCIS s’apunta que l’impacte de la crisi energètica, la inflació, l’increment dels tipus d’interès i els desajustos del mercat laboral són factors que previsiblement incidiran en un alentiment del ritme d’activitat durant els darrers mesos de l’any.

L’enquesta revela aquesta preocupació. Vuit de cada deu empresaris entenen que l’augment de preus afecta negativament la seva activitat i la meitat es diuen víctimes dels problemes d’abastiment i de transport. També inquieta, i molt, la dificultat per trobar mà d’obra, especialment per a la construcció. Quatre de cada cinc negocis d’aquest sector alerten de la manca de personal.

Vista la conjuntura actual, la CCIS defensa que cal que Govern impulsi, ara més que mai, polítiques de suport econòmic valentes, de forma similar al que va fer durant la pandèmia però canviant els objectius. Si durant la crisi de la COVID-19 es va voler preservar al màxim els negocis, ara considera que cal, per una banda, pal·liar els efectes adversos de la crisi energètica i les pressions inflacionistes, i per l’altra impulsar una transformació estructural del teixit productiu per adaptar-se a un món postpandèmia més digital i sostenible.