Andorra s’ha sotmès durant el mes de març a la segona avaluació del Fons Monetari Internacional (FMI) on s’examina el creixement de l’economia i les seves perspectives futures. Les conclusions preliminars, que s’han fet públiques recentment, rebaixen lleugerament les previsions efectuades per Govern i situen el creixement pel 2022 a un 7,1% del PIB, reafirmant l’excel·lent recuperació que s’està observant des de mitjans del 2021.
Les diferències entre el càlcul de l’executiu i l’FMI podrien ser degudes a l’impacte de la inflació deguda a la situació a Ucraïna, especialment en el mercat energètic, i queden supeditades a la seva evolució en els pròxims mesos.

L’informe preliminar destaca que Andorra ha experimentat un creixement més gran de l’esperat al 2021 amb un 8,9% del PIB real, i que les condicions del mercat laboral han millorat notablement, resultant en una de les taxes d’atur més baixes d’Europa actualment. Tot i aquests punts fort, també ha detectat febleses que el Govern d’Andorra hauria d’adreçar prioritàriament, en opinió de l’organisme internacional. En aquest sentit, consideren que hi ha àmplies evidències de l’existència de bretxes d’inversió en tots els sectors, per la qual cosa recomanen que la capacitat fiscal disponible s’aprofiti per augmentar la inversió pública i ajudi a reactivar l’economia, encara que suposi mantenir números pressupostaris en vermell uns anys més.

De fet, l’FMI espera que la ràtio d’endeutament disminueixi ràpidament fins als nivells prepandèmics a partir d’aquest mateix any, assolint l’objectiu de la regla fiscal d’un 40% del PIB l’any 2024 si segueix la tendència actual. L’ens internacional insta també al Govern a treballar en diversos altres temes: la reforma de pensions per tal de garantir-ne la sostenibilitat, la diversificació econòmica, les polítiques financeres per augmentar la resiliència del sistema bancari del país, l’habitatge i la lluita contra la corrupció i finançament del terrorisme, on demana al país de fer una modificació legislativa per donar cabuda al conveni de les Nacions Unides contra la corrupció.

Finalment l’FMI destaca la reserva internacional que el Govern ha anat realitzant des de l’admissió d’Andorra com a membre de l’organisme el 2020. Andorra ha situat una reserva internacional d’un valor de 100 milions d’euros al Banc d’Espanya, a la qual cal sumar l’accés del Principat als drets especials de gir (DEG) -una reserva exclusiva pels membres de l’FMI- per un valor de 96 milions d’euros. A aquestes cal sumar-hi altres accions que s’estan treballant amb la Banque de France, i alguna més amb altres països que haurien de fer augmentar aquestes reserves internacionals com recomanat.

L’informe definitiu de l’FMI s’espera per abans de l’estiu.