El darrer informe de l’agència de qualificació Moody’s ha mantingut el ràting d’Andorra en Baa2/A1 amb perspectiva estable com ara fa un any. Un dels punts de més interès de l’informe és la variació de la inflació que aquest 2023 serà molt inferior a la viscuda durant el 2022 i que segons l’estimació del Govern girarà a l’entorn del 4,2%. La desacceleració del cost de la vida serà encara més accentuada el 2024 i el 2025, estabilitzant-se finalment el 2026. Tanmateix, els experts de l’agència preveuen que l’economia andorrana continuarà creixent, però de manera cada cop més moderada tant el 2023 com el 2024.

Moody’s posa en relleu, entre els punts positius, que el Principat té una taxa d’atur molt baixa i una taxa d’ocupació força elevada. A més, considera que el Pla de Transformació Digital del Govern 2020-2025, que busca digitalitzar l’administració i simplificar l’obertura d’empreses, afavorirà l’atracció de mà d’obra altament qualificada a Andorra. L’agència també ha valorat positivament la solidesa del marc fiscal i destaca els set anys de superàvit fiscal, abans de la pandèmia, així com la forta recuperació de les finances públiques després de l’impacte de la COVID-19. L’agència de ràting subratlla que després de la contracció de l’economia durant la pandèmia, aquesta es va recuperar amb força els dos darrers anys, registrant un creixement en termes de PIB real superiors al 8% i arribant a superar els nivells prepandèmics del 2019.

El segon informe de Moody’s sobre Andorra valora molt positivament la solidesa de les institucions andorranes, posant en relleu la major integració d’Andorra en el marc internacional. De fet, ha considerat que l’acord d’associació amb la Unió Europea, un cop aprovat, crearà noves oportunitats de negoci.

També destaca la participació d’Andorra al Fons Monetari Internacional que ha permès al Principat enfortir la seva credibilitat institucional i millorar la seva transparència. Segons ha remarcat, la solidesa de les institucions andorranes està recolzada pels indicadors internacionals, com ara els Worldwide Governance Indicators (WGI) del Banc Mundial, vinculats a l’eficàcia del govern, la fortalesa de la societat civil i el poder judicial.

Més enllà dels aspectes econòmics, Moody’s també ha analitzat qüestions de caràcter social i mediambiental. En global ha qualificat la situació d’Andorra de neutral baix. En concret, la situació ambiental es troba en una situació moderadament negativa, la social es valora com a neutral tirant a la baixa mentre que el nivell de governança és positiu.