En el seu informe «World Economic Outlook» publicat el passat 11 d’octubre, el document que fa una anàlisi global de la situació econòmica mundial, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat les perspectives de creixement d’Andorra a l’alça. Així, si fins ara l’organisme entenia que durant el 2022 el PIB nominal del Principat pujaria un 8,2%, ara, amb les noves dades analitzades, s’espera que la millora serà encara més substancial: un 10,9%. És a dir, gairebé tres punts més. Es tracta de la segona millor xifra de tot l’entorn europeu, només superada per Irlanda.

Pel que fa a la dada del PIB real, la que es calcula incloent-hi també la inflació, aquesta també millora pel 2022. Segons els experts de l’FMI es situaria al 6,6%, quan fa uns mesos la previsió que s’havia fet era del 4,5%. Aquestes dades col·loquen el ritme de creixement econòmic d’Andorra per sobre dels països veïns –Espanya (4,3%) i França (2,5%)– o de la mitjana zona euro (3,1%).

De cara al 2023, segons l’organisme, Andorra continuarà amb un bon ritme de creixement. S’espera que El PIB nominal arribi al 4,8%, una dècima per sobre del que s’havia estimat. En canvi, amb el PIB real sí que es rebaixa la previsió anterior, del 2,7% al 2% per l’efecte base en els càlculs fets pel 2022.

Respecte a la inflació, l’FMI estima que el 2022 acabarà amb un IPC a Andorra del 5,3%. Per tant, 1,5 punts per sota de l’actual i vuit dècimes per sobre de l’emprada per elaborar el pressupost que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari. Fonts governamentals han admès que aquesta previsió s’ha fet sense conèixer encara la decisió de pujar novament les tarifes elèctriques, però apunten que l’efecte d’aquesta mesura es limitaria a una dècima més com a màxim. Tot i aquesta petita incertesa, la xifra serà inferior a la dels països veïns –Espanya (8,8%) i França (5,8%)– o a la mitjana de la zona euro (8,3%).

L’informe anual del FMI identifica tota una sèrie de riscos que poden provocar tensions a nivell dels Estats i dels ciutadans. En particular, s’ha de ser molt vigilant amb l’evolució dels mercats energètics que poden provocar fortes pertorbacions a escala global. Un altre factor d’alerta per l’FMI és l’alça dels tipus d’interès, que per ara, s’afronta amb tranquil·litat a Andorra. En l’àmbit privat el sector bancari andorrà sembla tenir una bona qualitat dels crèdits i no s’ha detectat cap increment de la morositat. En l’àmbit públic, el Govern recorda que amb l’endeutament està força protegits perquè s’han augmentat els venciments.