Les agències de ràting Standard & Poor’s i Fitch Ratings van presentar, durant el passat mes de gener, els seus informes anuals que adjunten a les seves valoracions creditícies. Tant l’una com l’altra remarquen els problemes experimentats el 2020 pel nostre país, similars a la resta de països del món, per les conseqüències de la pandèmia, però coincideixen en el fet que aquest 2021 i el 2022 experimentarem una notable millora i un creixement econòmic sostingut.

Standard & Poor’s (S&P) ha mantingut el ràting d’Andorra en BBB/A-2 amb perspectiva estable, tot i els efectes negatius que la pandèmia està tenint en l’economia andorrana. L’entitat considera que el Principat té marge fiscal per gestionar les conseqüències de la situació sanitària, i pronostica que el PIB es recuperi un 5% el 2021 i un 2,3% el 2022. A banda, defensa que l’entrada a l’FMI ajudarà a millorar la resiliència econòmica de l’estat.

En el seu informe, S&P remarca que la crisi sanitària ha fet contreure tots els sectors, amb una estimació de contracció del PIB estimat al 12,9% al llarg del 2020. Aquesta previsió es basa en la gran concentració de l’economia en els serveis, en particular el turisme, que ha estat greument afectat per la pandèmia. Advoca doncs perquè el Govern segueixi compromès amb les seves prioritats de diversificació econòmica, obertura a inversors estrangers i de reforma del sistema fiscal i de les regulacions del sector financer per alinear-les amb les normes internacionals.

Fitch Ratings, del seu costat, preveu una recuperació de l’economia andorrana del 3,5% pel 2021 i del 4,6% pel 2022, unes xifres menors de les quals inicialment preveia. Segons l’entitat, això seria degut a una recuperació del turisme més gradual del que s’esperava. Tot i el ritme de creixement més moderat, referma la qualificació actual del Principat en BBB+ amb perspectiva estable.

L’agència, que preveu una contracció del PIB pel 2020 similar a la de S&P, també destaca que els avenços en l’estratègia de diversificació financera d’Andorra han aconseguit ampliar les fonts de finançament i ajudaran a allargar el venciment mitjà del seu deute. Això s’ha aconseguit gràcies als acords amb Crédit Agricole, Banco Santander, el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa o el Banc Europeu d’Inversions, alhora que recorda la previsió d’una emissió internacional de bons a finals d’aquest any. A la vegada, també ressalta que l’ingrés a l’FMI mitiga alguns dels riscos associats a la manca d’un prestador d’últim recurs per al gran sector bancari d’Andorra.

A la vista d’aquestes previsions i de l’interès del Govern en afavorir la inversió estrangera i la diversificació econòmica, esperem que aquest i els propers anys veiem aparèixer moltes noves oportunitats a Andorra. Us volem recordar que GM Consultors està especialitzat a acompanyar empreses i emprenedors que desitgen implantar-se a Andorra o invertir en negocis emergents. La nostra experiència, juntament amb l’alta qualificació del nostre equip, és tota una garantia per encarar amb èxit totes les vostres iniciatives empresarials al nostre país.