Fitch Ratings preveu que, aquest any i el que ve, el creixement econòmic d’Andorra es mantingui amb el mateix ritme que va tenir l’any passat. Aquesta previsió està inclosa en l’informe emès per la qualificadora sobre el ràting del país. Fitch Ratings situa l’esmentat indicador, de nou, en A- amb perspectiva estable, mantenint la nota i la perspectiva que es va assolir el juliol del 2022 i que s’ha mantingut durant les avaluacions fetes el 2023.

A l’informe, els experts avaluadors indiquen que la nota es fonamenta en una gestió fiscal prudent, assolint un superàvit del 2,4% del PIB a finals del 2023, superior a la mitjana dels països amb una qualificació similar. Aquest percentatge inclou les xifres agregades de totes les institucions públiques d’Andorra, no només el Govern. La previsió de superàvit públic que emet la qualificadora se situa al tomb de l’1% tant pel 2024 com pel 2025. Aquesta disminució s’atribueix a la decisió del Govern de destinar un gruix de les inversions a la creació d’un parc públic d’habitatges a preu assequible.

Fitch Ratings també destaca que la ràtio d’endeutament de les administracions públiques d’Andorra va ser del 36,5% l’any 2023 i preveu que es redueixi gradualment fins a arribar al 31,6% a finals del 2026. També subratlla el fet que Andorra no hauria de tenir necessitat de cap refinançament extern fins a l’any 2027.

Pel que fa al creixement de l’economia andorrana, l’informe preveu un creixement del PIB real de l’1,5% pel 2024 i de l’1,4% pel 2025, després del creixement real de l’1,4% registrat el 2023. L’agència destaca el compromís del Govern per reforçar l’atractiu del país per atreure inversions d’alt valor afegit amb la vigent modificació de la llei de la inversió estrangera. Segons les previsions, els sectors de la construcció i el turisme han de continuar sent els motors clau del creixement. També destaca la resiliència del sector bancari andorrà, exposant que els bancs andorrans mantenen coixins de capital i liquiditat satisfactoris per sobre dels requisits, amb una rendibilitat que se situa per sobre dels nivells previs a la pandèmia. La cartera creditícia dels bancs està concentrada i té una gran exposició al sector immobiliari, segons l’anàlisi de Fitch, tanmateix, els riscos d’aquest segment s’han de contenir, tot i els interessos alts, ja que el creixement demogràfic i l’oferta limitada d’habitatge estan donant suport al mercat immobiliari nacional.

L’agència manté que com a economia petita i altament concentrada en pocs sectors i amb limitacions de capacitat en l’oferta de treball, el potencial de creixement és limitat i se situa al voltant de l’1,5%. El procés d’acostament a la Unió Europea, a través de l’acord d’associació, pot afavorir en cas que sigui adoptat, la diversificació econòmica de Principat a mitjà termini i permetre un increment del potencial de creixement més enllà d’aquest 1,5%.

Dins de l’anàlisi de la situació econòmica del Principat, l’informe exposa que la inflació a Andorra s’ha reduït més lentament que la dels seus veïns, a causa de la seva alta dependència dels béns importats. Al març, la inflació era del 4,1%, enfront del 3,3% d’Espanya, el principal soci comercial d’Andorra. Els experts preveuen una inflació mitjana del 3,8% aquest any, amb un risc de pressions inflacionistes persistents que es manté, amplificat per un mercat laboral limitat.

Fitch també remarca que caldrà una reforma imminent de les pensions. A mitjà i llarg termini, la sostenibilitat del deute s’enfronta a reptes per les pressions demogràfiques i l’augment de la despesa relacionada amb l’edat. El fort creixement demogràfic ha retardat fins ara el dèficit de la caixa pública de seguretat social, previst pel govern al voltant del 2026. Recorda a més, que segons l’FMI, Andorra s’enfronta a un dels augments més grans de la despesa pública en pensions d’Europa durant el període 2019-2045.

Segons l’agència de qualificació de ràting, els costos fiscals de l’envelliment es veuran una mica mitigats per l’important fons de pensions, amb uns actius d’aproximadament el 42% del PIB. Amb tot, es recorda que la reforma de les pensions i el sistema sanitari continuen sent prioritats clau per al Govern amb un ampli consens polític perquè es posi en marxa el 2025.