El Fons Monetari Internacional ha fet públic el seu informe sobre Andorra corresponent a l’exercici del 2023. En les seves conclusions assegura que l’economia andorrana es beneficiaria amb l’entrada l’Acord d’associació amb la Unió Europea.

En la roda de premsa de presentació d’aquest informe, el sotsdirector de les oficines de l’FMI a Europa, Rodolphe Blavy, ha assenyalat que la participació dins del mercat únic europeu serà una eina essencial per a la diversificació de l’economia d’Andorra. A més, ha destacat molt positivament que l’acord no establirà restriccions en la sobirania fiscal del país i podrà seguir la seva política competitiva comparada als països del seu entorn.

Entre els altres punts importants de l’acord, l’FMI ressalta que l’acord té en compte les especificitats del Principat, com per exemple, el respecte a les quotes migratòries que permetrà continuar amb el control actual dels fluxos que garanteixen l’estabilitat del mercat laboral andorrà. L’informe de l’FMI assenyala, d’altra banda, que la disciplina pressupostària ha contribuït a tenir unes bones finances públiques. Els superàvits fiscals registrats el 2022 i el 2023, sumat a l’increment sòlid dels impostos directes com a resultat del creixement de l’economia han donat una gran solidesa als comptes públics.

L’organisme destaca que el Govern ha dissenyat una estratègia força eficaç de la gestió del deute, amb un cost mitjà de l’1,34% i sense necessitat de refinançament fins al 2027. L’endeutament actual representa el 36% del PIB i la previsió és que es reduirà fins a arribar al 30% el 2028. També destaca la recuperació de l’economia andorrana després de la COVID19, amb un creixement real del PIB el 2023 del 2,3%, que el situa entre els increments més importants en tota Europa.

Sobre el sector financer, l’FMI en remarca la solidesa gràcies a la bona capitalització, liquiditat i rendibilitat del sector bancari amb unes ràtios de capital i de liquiditat que es troben per sobre dels requisits i les mitjanes europees. Així mateix, el Principat, segons l’FMI, gaudeix dels millors estàndards internacionals de governança i transparència, amb uns mecanismes de prevenció del blanqueig totalment alineats amb les millors pràctiques internacionals.

Finalment, l’estament internacional subratlla la millora de les dades estadístiques macroeconòmiques del país, les quals permeten elaborar polítiques públiques específiques per a les necessitats reals del Principat. L’FMI no deixa d’assenyalar també quins són els principals reptes de futur per a Andorra i que poden condicionar el seu creixement. Així identifica que l’habitatge, la sostenibilitat de les pensions i del sistema sanitari, així com tots aquells derivats del canvi climàtic, poden ser elements molt crítics en el futur tant a curt com a mitjà i llarg termini, i que cal que el Govern adreci tots aquests problemes en les seves futures polítiques públiques.