En el seu primer informe valorant l’economia andorrana des de l’entrada d’Andorra a l’organisme, el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu un creixement del PIB del 5,8% per l’any 2021. La xifra és lleugerament superior a les calculades pel Departament d’Estadística del Govern d’Andorra, que preveuen un increment del 4,3%. Pel que respecta al 2020, l’organització internacional considera que va haver-hi una caiguda de l’11,8% en el PIB, mentre que des del Govern havien anticipat que seria del 12%.

A part de la pujada del PIB, un altre dels aspectes positius de l’informe ha estat l’anàlisi del deute públic que l’FMI assegura que és sostenible en el temps tot i aconsellar la constitució de reserves internacionals. Aquest punt ja està en estudi segons el ministre de finances, Eric Jover, que va afegir que és un aspecte amb solució a curt termini doncs la mateixa entrada del país a l’FMI és un element constitutiu, ja que Andorra es pot beneficiar de la reserva de l’organització. A més, Jover va destacar que com a mesura alternativa es podria conformar a l’exterior el compte de compensació que es dota entre el Govern i els comuns.

La finalització de les ajudes públiques també apareix com un dels punts delicats en els propers mesos per Andorra. L’FMI recomana modular correctament el ritme per retirar els ajuts que s’han donat a les empreses per no malmetre l’economia. Jover ha assegurat que, per salvar la situació, estudiaran al cas per cas quines activitats podran subsistir sense les aportacions econòmiques en el futur més immediat. En aquest sentit, el ministre va posar com a exemple els crèdits tous que, quan arribin al seu venciment, es podran analitzar segons cada situació.

Una altra de les qüestions analitzades ha estat liquiditat i rendibilitat al sector financer. L’organisme ha valorat que els crèdits en parts vinculades s’apunten com una feblesa i que cal corregir-la vistes les necessitats del sector en el futur. En aquest tema, l’anàlisi ha destacat com a punt negatiu el percentatge de crèdits privats de baixa qualitat.

En tot, la delegació de l’FMI ha quedat gratament sorpresa amb la qualitat de preparació del país, encara que com a conseqüència de la pandèmia, l’avaluació s’ha hagut de fer via telemàtica, amb unes 40 reunions amb els sectors públics i privats entre el 19 de març i principis d’abril. Andorra ha estat així el país que més ràpid s’ha avaluat des de la seva entrada a l’organisme, i amb aquestes primeres conclusions s’elaborarà un informe més complet que es farà public durant el 2021.