El Govern d’Andorra ha anunciat que durant el primer semestre d’aquest 2021 efectuarà la primera emissió de deute públic internacional de la seva història, per un valor de 500 milions d’euros. Aquesta emissió ha de servir per reestructurar bona part de l’endeutament actual i aconseguir guanyar marge de venciment alhora que rebaixar el tipus d’interès que s’està abonant actualment. L’emissió estarà a càrrec de dues entitats de reconegut prestigi internacional, Crèdit Agricole i Banco Santander, que són els bancs que Govern ha designat com a col·locadors, i tindrà un termini de deu anys, sota dret luxemburguès.

L’emissió s’estructurarà en bons verds, socials i sostenibles que són dels que més atracció tenen ara per ara en la plaça financera internacional. El Govern espera que les finances estatals guanyin capacitat de resiliència i no preveu generar nou endeutament sinó que es refonen totes les emissions que acabaven ara i altres pòlisses dins d’aquesta a fi de per poder treure al mercat una emissió amb aquesta quantitat de 500 milions que correspon al valor mínim perquè els inversors internacionals estiguin interessats a subscriure-la.

La tria de la plaça luxemburguesa s’ha fet, segons els responsables governamentals, pel fet de ser un mercat referent en el qual es fan les emissions de la UE i doncs que dóna plena seguretat jurídica. A més de Crédit Agricole i Banco Santander amb qui el Govern ja havia treballat en el passat, els cinc bancs nacionals, Crèdit Andorra, Andbank, Morabanc, Banc Sabadell Andorra i Vallbanc, faran de col·locadors secundaris, amb l’objectiu que es consolidin i puguin esdevenir els primaris en un futur.

Aquesta emissió comporta el fet de poder reestructurar el deute a més llarg termini, ja que es passa d’un venciment en conjunt de 2-3 anys a un termini de 10 anys que permetrà tenir molt més marge de maniobra financera. D’altra banda, encara que no s’ha anunciat l’interès final que tindran els bons, s’espera que aquesta diversificació comportarà també una rebaixa del tipus d’interès que està pagant actualment l’Estat, amb la qual cosa això farà minorar la despesa financera que ha d’afrontar. A més, la internacionalització, amb un mercat més ampli que el mercat nacional, limitarà els riscos en cas de necessitat financeres, alhora que augmentarà la capacitat de les entitats nacionals que tindran més marge per finançar al sector privat al baixar la pressió del deute públic nacional.Click here to add your own text