El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a la baixa la previsió de creixement de l’economia andorrana en el seu darrer informe fet públic recentment. L’organisme estima que, vistos els efectes de la guerra d’Ucraïna en l’economia global, el PIB només augmentarà un 4,5% aquest 2022, una xifra força més baixa que l’apuntada pel departament d’estadística del Govern d’Andorra i que ja s’havia reduït en comparació a les estimacions prèvies.
Tot i que manté que Andorra s’ha recuperat de forma positiva dels efectes de la pandèmia de COVID-19, l’FMI també admet que les previsions d’uns mesos enrere, molt més optimistes, han quedat truncades per l’esclat del conflicte armat a Ucraïna i els seus efectes, com ara l’encariment del preu de l’energia o de les matèries primeres. De fet, apunta que la inflació es mantindrà en xifres altes, superiors al 3,9% a finals d’any, fins ben entrat el 2023. Per aquest any vinent, l’FMI preveu una moderació del creixement del PIB fins a un 2,7% i que a mitjà i llarg termini la dada anirà tendint cap a un 1,5%.
En aquest sentit, el cap de missió de l’FMI, Rodolphe Blavy, ha remarcat que la predicció és complicada en l’actual context i que podria variar a la baixa, pels “riscos significatius que pesen sobre l’economia”, com ara “la guerra a Ucraïna, el preu de l’energia, l’evolució desfavorable que podrien tenir els països de l’entorn o un possible repunt de la COVID”.
L’informe analitza també els reptes que el país té en el futur més pròxim. Considera imperativa la reforma del sistema de pensions, per garantir la seva sostenibilitat a curt i mitjà termini, amb la necessitat d’apujar immediatament les cotitzacions i endarrerir l’edat de jubilació. Pel que fa al sistema bancari i financer, valora que s’està consolidant i que és sòlid, però també avisa que caldria que hi hagués un seguiment i una supervisió més estricta per part de l’estat. Com ja era el cas en l’informe del 2021, l’FMI reitera la necessitat de diversificar l’economia i considera que per assolir aquesta fita és clau reduir la burocràcia de l’administració.
Un punt que destaca l’informe és l’atractivitat del país pel que fa a la mà d’obra qualificada. L’organisme considera que actualment existeixen dos frens a l’arribada de talent qualificat a Andorra: la falta d’habitatge i la complexitat de procés d’immigració. Pel primer punt es recomana al Govern d’apostar decididament per polítiques de foment de l’habitatge a un preu assequible, i pel segon es demana de flexibilitzar els requisits d’immigració actuals.
En aquest context complex que s’albira pels pròxims mesos, l’FMI formula una darrera recomanació al Govern consistent en augmentar la quantitat destinada a inversions productives en els propers pressupostos encara que això suposi un endarreriment la recuperació dels nivells d’endeutament als nivells previs a la pandèmia, i així assegurar el creixement en el mitjà termini.