Les dades de l’Enquesta de Conjuntura que realitza cada semestre la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS), han posat en relleu que el 2022 s’ha caracteritzat per una millora significativa de la situació econòmica, que s’ha plasmat en un repunt de l’activitat i un increment generalitzat dels volums de facturació.
En els resultats que s’han presentat, corresponents al segon semestre del 2022, es ressalta que el turisme, el consum i la bona evolució del mercat de treball han impulsat el creixement de l’economia, com ja s’albirava durant el primer semestre de l’any passat. Des del CCIS també es deixa clar que una part del creixement experimentat ha derivat de l’increment de la inflació que va ser particularment significatiu.
Per sectors, la construcció, uns dels principals motors del creixement els darrers anys, ha mantingut un ritme d’expansió més baix que el 2021 i això va en consonància amb una tímida desacceleració de la inversió immobiliària. Per la seva part, el sector hoteler ha notat força l’increment de la demanda de viatjar després de la pandèmia i la facturació s’ha incrementat un 14,7% de mitjana. El comerç minorista s’ha beneficiat pel bon nivell del consum amb un increment d’ingressos al voltant del 5% de mitjana per establiment.
En les perspectives pel 2023, la Cambra augura que l’economia continuarà creixent però a un ritme més moderat que l’any anterior, llastrada per l’impacte de la inflació sobre les rendes familiars, la pujada dels tipus d’interès, l’augment de la incertesa i l’empitjorament de l’entorn. Per sectors, el turisme és el que té les millors perspectives, mentre que la construcció és el que podria veure’s més afectat pel context d’incertesa, l’increment dels costos i l’enduriment de les condicions financeres. En el cas del comerç minorista, s’anticipa una certa pèrdua d’impuls de l’activitat comercial de cara als pròxims mesos per la reducció del poder adquisitiu en l’àmbit global.
La inflació s’ha convertit en la màxima preocupació de les empreses amb una nota de 4,12 sobre 5, seguida de l’augment dels costos d’explotació i l’augment dels tipus d’interès i l’enduriment de les condicions d’accés al finançament. El 12% de les empreses que tenen entre 1 i 5 treballadors tenen dificultats per atendre pagaments i pateixen per la viabilitat dels seus negocis. D’altra banda, 5 de cada 10 de les societats han vist reduït els seus marges empresarials a causa de l’augment de les despeses. Les que pertanyen a la indústria i la construcció són les que manifesten tenir més dificultats per satisfer els pagaments.
Durant la presentació dels resultats, el president de la CCIS, Josep Maria Mas, va remarcar que veia “necessaris els esforços que el Govern està destinant a la ciutadania per minimitzar la pèrdua de poder adquisitiu”, però va demanar que l’executiu també faci polítiques de suport per a les empreses sota la forma d’incentius fiscals, subvencions i ajuts directes a les pimes i micropimes. També va demanar que s’afavorís i estimules l’activitat turística, que té un paper dinamitzador molt transversal en l’economia andorrana, amb una col·laboració més estreta entre l’administració pública i el sector privat. Finalment, va manifestar que tot i que s’espera un ritme de creixement més moderat aquest any, en cap cas s’espera una recessió i confia en el fet que l’economia continuarà amb el seu bon comportament postpandèmic.