El passat febrer ja us informàvem que el Govern Espanyol estava en vies de modificar el polèmic model 720 de declaració de béns a l’estranger que una contundent sentència emesa pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el 27 de gener del 2022 havia deixat tocat de mort.
Ara l’Agència Tributària de l’estat espanyol ha anat un pas més enllà i ha reconegut la nul·litat absoluta de totes les multes que es van imposar mentre el formulari impulsat pel llavors ministre de Finances del govern de Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro, va estar en vigor fins a la sentència que la va declarar contrari al dret comunitari.
La normativa exigia que els contribuents amb béns -com ara pisos o immobles- i actius a l’estranger els havien de declarar si el seu valor superava els 50.000 euros. El que inicialment semblava un simple tràmit informatiu anava acompanyat d’un duríssim règim sancionador. Quan es detectava que alguna persona no havia complert l’obligació podia haver de pagar fins al 150% del valor del bé o l’actiu en concret. A més, no hi havia cap termini de prescripció.
La sentència del TJUE estimava que el seu duríssim règim sancionador sense prescripció no s’adequava a la normativa de l’organisme comunitari. A l’empara d’aquesta decisió, el Servei Jurídic de l’Agència Tributària va determinar el desembre de 2022 que el manteniment de les sancions fermes en via administrativa vulnerava l’article 25 de la Constitució Espanyola que explicita que «ningú no pot ser condemnat o sancionat per accions que al moment de produir-se no constitueixin delicte, falta o infracció administrativa, segons la legislació vigent en aquell moment», i per tant és una de les causes que la Llei General Tributària recull per permetre la nul·litat de ple dret d’un acte. Així, el Servei Jurídic va proposar a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que amb el dictamen previ del Consell d’Estat, declarés la nul·litat de ple dret de les sancions.
L’informe del Consell d’Estat, aprovat el 23 d’abril d’aquest any, va arribar a la mateixa conclusió que el servei jurídic d’Hisenda i va assenyalar que era «procedent declarar la nul·litat de ple dret de la sanció imposada» perquè vulnerava la Constitució en haver estat declarat pel TJUE contrari al dret de la UE. Quedava clar des d’aleshores que no serien vàlides cap de les multes imposades per declarar fora de termini béns i actius que tingués en propietat un resident espanyol a Andorra o a altres països.
Com a conseqüència lògica al revés judicial, Hisenda ha acabat assumint el que semblava inevitable i accepta aquesta nova situació. El model 720 ja estava sense aplicar des de fa més d’un any, però ara la Delegació Especial de l’Agència Tributària a Catalunya ha emès un acord d’execució d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en què procedeix a tornar d’ofici totes les sancions formals que es van imposar als contribuents espanyols, en considerar que resulten contràries a dret.
Aquesta circumstància té una rellevància pràctica evident i hauria de comportar que l’Agència Tributària instaurés, en breus terminis, un sistema perquè tots els afectats puguin recuperar àgilment les sancions que se li van imposar arran del model 720, així com demanar el retorn de tots els ingressos indegudament percebuts per un model abusiu i, alhora, també els interessos moratoris corresponents, sense cap mena de termini. Si sou una de les persones afectades per aquest tema i requeriu ajuda, des de GM Consultors ens posem a la vostra disposició amb el nostre equip d’experts fiscals. No dubteu a consultar amb nosaltres si voleu respostes a qualsevol de les vostres inquietuds.