L’Administració Tributària d’Espanya ha canviat els seus criteris d’actuació amb l’objectiu d’obligar a tributar els professionals de l’entreteniment i creadors de continguts digitals que van traslladar la seva residència a Andorra per tenir un règim fiscal més favorable. A partir d’ara se’ls oferirà el mateix tractament que tenen actors, músics o esportistes quan actuen o competeixen a Espanya i que consisteix en el fet que han de tributar per totes les rendes que guanyin via els esdeveniments que hi tinguin lloc o pels seus drets d’imatge o de marxandatge. En aquests conceptes se’ls hi aplicarà un tipus de tributació del 24%, puix la seva residència no és ni a la Unió Europea ni a l’Espai Econòmic Europeu.
La via elegida per tirar endavant amb aquest canvi de criteri fiscal es trobaria en el model de convenis de l’OCDE. Fins al 2014, els convenis es referien explícitament a artistes com a actors, músics i esportistes. Des d’aleshores es va substituir el terme ‘artista’ per “professional de l’entreteniment”, un terme molt més ampli i genèric que pot permetre a Hisenda incloure dins dels seus criteris de tributació a aquestes persones que van canviar la residència fiscal a Andorra, però que continuen tenint el seu gruix de seguidors i d’activitats professionals a Espanya.
En una nota publicada recentment per l’Agència Tributària s’especifica que s’amplia l’obligació de pagar impostos per rendes derivades d’esdeveniments a Espanya a “les activitats dutes a terme per no residents que han sorgit amb el desenvolupament de noves tecnologies i l’ús de determinades xarxes socials”, com poden ser YouTube, Twitch, TikTok, Instagram o similars. Aquesta nova obligació inclou no únicament les derivades de la seva actuació personal sinó també totes les que s’aconsegueixin sigui via drets d’imatge o sigui per l’explotació d’articles de merchandising, els drets de retransmissió dels actes o els ingressos per patrocinis comercials.
En aquests casos, Hisenda els aplicarà el tipus general de l’impost sobre la renda dels no Residents (IRNR) espanyol, que en l’actualitat per Andorra, al no ser membre ni de la Unió Europea ni de l’Espai Econòmic Europeu és d’un 24%, en lloc del 19%.
Diversos mitjans de comunicació que han tingut accés a la informació posen en relleu que, d’aquesta manera, es compleix l’avís que el Govern espanyol va fer en el moment en què va es va anunciar que una sèrie d’estrelles espanyoles del món digital i de les xarxes socials, encapçalades per TheGrefg i el Rubius, havien decidit de venir a viure al Principat d’Andorra per obtenir un tractament fiscal més favorable que el que tenien a Espanya.
Després d’analitzar que aquests professionals resideixen efectivament a Andorra, Hisenda ha conclòs que la majoria dels esdeveniments i continguts que generen s’acaben celebrant i són consumits dins de territori espanyol, i que, per tant, poden ser gravats fiscalment segons els criteris explicitats anteriorment.