Les primeres estimacions en relació al càlcul del producte interior brut (PIB), publicades pel departament d’Estadística, apunten a un creixement del PIB real aquest 2021 d’un 8,9% respecte l’exercici anterior del 2020 on es van fer sentir els efectes de la pandèmia sobre l’economia del Principat com en la resta del món.
Aquestes primeres dades apunten a una marcada recuperació i evidencien que tots els sectors, excepte l’agricultura entre els essencials, tornen a xifres notablement positives.
El motor principal d’aquesta tendència positiva ha estat el sector de la construcció, que ha experimentat al 2021 un espectacular creixement del 23,5%, el més elevat dels viscuts els darrers anys. Al 2020, la construcció va ser un dels pocs sectors que va mantenir un creixement comparat al 2019, tot i que aquest només va ser del 1%. De la seva banda, els sectors indústria i serveis han tornat a experimentar variacions positives aquest any passat. Entre els components del sector serveis, el subsector del Comerç, Hosteleria, Transport, Informació i Comunicacions creix un +9,0%, el subsector Financer, Immobiliari i les Activitats Professionals i Tècniques té una variació positiva de +9,1%, i el subsector de les Administracions Públiques, Educació, Sanitat, Serveis Socials i Personals augmenta un +3,5%. Tot i els creixements molt notables, aquests sectors no aconsegueixen equilibrar encara la caiguda soferta en l’epicentre de la pandèmia que va quedar reflectida en les dades del 2020.
El PIB nominal per a l’any 2021 creix un +11,2%, situant-se en 2.815,4 milions d’euros, però, torna a quedar per sota del 2019 tot i que de forma molt poc significativa atès que el PIB nominal aleshores va ser de 2.818 milions d’euros. El PIB nominal per càpita es situa en 35.399 euros a l’any 2021, amb un augment del +9,1% respecte l’any 2020 atès el creixement estimat de la població que segons Govern va ser del +1,9%. Per la seva banda, el PIB real per càpita de l’any 2021 augmenta el +6,9% respecte l’any 2020, situant-se en els 32.538 euros. Aquestes dues xifres també són inferiors a les que hi havia abans de l’esclat de la crisi sanitària on el PIB per càpita real era de 34.490 euros i el nominal 36.347 euros.
Les dades doncs inviten a un cert optimisme per al 2022 i albiren una excel·lent escenari de recuperació post-pandèmia de l’economia andorrana. No hem de deixar, però, de ser vigilants amb alguns riscos relacionats al escenari sobrevingut per la guerra a Ucraïna, l’encariment de l’energia i el transport, així com possible problemes d’abastiment, que podrien afectar especialment a la construcció.