El 19 de gener del 2023, el Consell General va aprovar la llei 05/2023 de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres. Si bé alguns dels articles de la llei eren d’aplicació immediata, la gran majoria dels canvis en la fiscalitat esdevenen vigents a partir de l’1 de gener de 2024.
La revisió de la fiscalitat que ha efectuat la llei culmina en una reforma integral de l’impost sobre societats (IS), tot i que manté l’estructura bàsica, així com la modificació d’aspectes puntuals de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals (IRNR). Un d’aquests canvis més significatiu és la derogació de l’Impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries que s’incorpora en els fets imposables en la resta d’impostos sobre la renda existents al sistema fiscal del país.
Ja havíem explicat en articles anteriors alguns dels aspectes dels canvis sobre l’impost sobre societats, en particular en l’àmbit de deduccions. En volem centrar aquí en els canvis més importants pel que fa a transmissions immobiliàries.
A partir d’ara la transmissió d’un bé immoble s’assimila a la transmissió d’accions o de participacions en entitats, així com la constitució o cessió de drets reals sobre aquestes accions o participacions quan un mínim del 50% dels seus actius estigui compost, de manera directa o indirecta, per béns immobles situats a Andorra. A diferència de la normativa en vigor fins ara, on la plusvàlua es gravava només quan s’adquiria més d’un 20% d’una entitat, ara es grava en tots els casos. Així doncs, ja no s’aplicarà l’exempció sobre els guanys en l’IRPF ni en l’IRNR, encara que es tingui menys d’un 25% de participació en aquestes societats amb una majoria d’actius sota forma de béns immobiliaris, ni pel cas de l’IS quan es posseeix un 5% de participació en una societat bàsicament immobiliària.
També s’introdueix un nou concepte anomenat guany especulatiu definit com el benefici derivat de la transmissió de béns immobles situats a Andorra abans d’haver transcorregut un període de dos anys des de la data d’adquisició. En aquests casos, s’aplica, a partir d’ara, un recàrrec especial del 5% en el cas de l’IRPF i de l’IS, que implicarà una tributació final del 15% sobre aquest guany. En el cas de l’IRNR, el tipus que s’aplica és directament del 15%.
L’antic model impositiu aplicava uns tipus de tributació que variaven en funció dels anys de tinença del ben immoble, passant del 15% a l’inici fins al 0% a partir de 10 anys en els casos de persones físiques residents sense activitat econòmica i de persones físiques no-residents sense establiment permanent. En el nou marc fiscal, si el guany s’ha generat per un període de temps superior a 5 anys s’aplicaran uns coeficients multiplicadors que reduiran el guany en funció dels anys en què el bé hagi estat propietat de l’obligat tributari.
Finalment, la normativa de l’IRPF determina ara quan l’arrendament d’immobles es considera activitat econòmica. Aquest és el cas quan en el període impositiu immediatament anterior es doni qualsevol d’aquestes dues circumstàncies:
1- El nombre de béns immobles que hagi tingut arrendats o oferts en arrendaments sigui igual o superior a sis. Per determinar aquest nombre de béns immobles s’ha de tenir en compte qualsevol bé immoble que hagi estat arrendat o ofert en arrendament en qualsevol moment del període impositiu. Es considera que formen part del mateix bé els aparcaments, amb un màxim de dos, els trasters i els annexos accessoris a aquests últims, si aquests s’han adquirit de forma conjunta amb l’immoble.
2- Les rendes íntegres obtingudes corresponents als béns immobles esmentats han estat superiors a cent mil euros.
En aquests casos la tributació del guany en una transmissió és, amb el nou marc, d’un mínim del 10% i no es poden aplicar els coeficients que redueixen el guany, que només s’apliquen als obligats tributaris per l’IRPF que no desenvolupen activitats econòmiques o per l’IRNR quan aquest actuen sense establiment permanent.
Aquest és només un petit resum dels molts canvis que s’introdueixen amb el nou marc fiscal. Per a una informació més detallada us aconsellem que contacteu directament amb l’equip de GM Consultors, especialment dedicat a la fiscalitat. Aquest està ja totalment preparat per aconsellar-vos de la millor manera en l’aplicació de totes les novetats fiscals aprovades i que entraran en vigor en les vostres futures declaracions. Gràcies a la nostra ajuda, podreu complir degudament amb totes les obligacions tributàries, així com optimitzar les vostres liquidacions de manera ràpida i diligent.