Un cap de la Hisenda espanyola coordinarà l’Agència Tributària

El Govern ha fitxat un inspector d’Hisenda en excedència per coordinar el desenvolupament de l’Agència Tributària nacional. Josep Costa i Solà ja es troba desenvolupant les tasques de pilotatge del cos nacional d’inspectors.

El contracte té una durada equivalent al que quedi de legislatura i el salari fixat per les funcions d’assessorament i coordinació és de catorze mil euros mensuals. Josep Costa i Solà, nascut a Navarcles el 1959, és un dels noms importants dins de les Hisendes espanyola i catalana amb un cur­rículum on destaquen càrrecs de responsabilitat en el món tributari. És inspector de l’Agència Tributària espanyola i va dirigir les delegacions de Tarragona i Barcelona. L’any 2007 va ser cridat per la Generalitat per dirigir la creació de l’Agència Tributària de Catalunya com un dels pilars de les futures estructures nacionals d’Estat. Costa va ser l’encarregat d’engegar el projecte i en va ser el màxim responsable fins al 2012, quan va retornar al seu lloc com a funcionari espanyol.     Les funcions fonamentals de Costa entre les noves tasques a Andorra passen pel disseny i la posada en marxa de tots els protocols de funcionament i la formació dels agents tributaris. Una de les principals feines de l’expert espanyol serà la de fixar com es desenvolupen les inspeccions fiscals, amb la creació d’un marc específic d’actuació sobre com s’han de portar a terme tant en l’àmbit de la preparació prèvia com pel que fa a l’actuació sobre el terreny.

L’antecedent de Catalunya Un dels punts importants a l’hora de contractar Costa ha estat l’experiència en el desenvolupament d’una agència nova, en aquest cas la catalana, on s’havien d’implementar tots els sistemes des de gairebé zero. Tot i que en volum no hi ha comparació, perquè l’Agència Tributària catalana gestionava 1,5 milions de declaracions i més de 5.000 milions d’euros en ingressos, des de l’executiu s’ha vist que la necessitat d’establir uns protocols en tots els àmbits i la de formar el personal podien tenir certes sintonies amb els cas català.     Diverses fonts consultades es van mostrar ahir crítiques amb el fet que s’hagi elegit un inspector d’Hisenda espanyol en les tasques de formació i coordinació dels agents tributaris nacionals. Les crítiques es basen en dos arguments, segons les fonts consultades. D’una banda, tot i que no se’n posa en dubte la professionalitat i la confidencialitat, es considera que sempre hi pot haver susceptibilitats pel grau d’informació al qual pot tenir accés un inspector d’Hisenda espanyol pilotant l’agència andorrana. En segon terme, tampoc no es veu de gaire bon ull que Josep Costa instrueixi el cos nacional amb les pràctiques que s’utilitzen a Espanya. En aquest cas, per dos motius. En primer lloc, perquè la inspecció tributària espanyola no és precisament una de les millors en l’àmbit europeu, amb un grau d’atribucions i una forma de funcionar que ha aixecat polseguera moltes vegades. En segon lloc, a causa que les diferents dimensions de les agències catalana o espanyola respecte a l’andorrana comporta que les formes d’actuar siguin totalment diferents (per exemple, en conceptes clau com el secret bancari). En aquest sentit, segons les mateixes fonts, s’hauria preferit que s’hagués agafat un coordinador provinent d’una Hisenda més homologable a l’andorrana.     Fonts properes al gabinet van comentar, però, que dins del cos hi ha un sentiment favorable a  l’arribada d’una figura de reconegut prestigi com Josep Costa. Els agents tributaris consideren que l’experiència de l’exdirector de l’Agència Tributària catalana és clau per a l’agència nacional.

Font: Diari d’Andorra