Satisfacció de Govern pel compliment de l’IGI

Amb un grau d’acompliment del 94,49%.

Així s’ha tancat el primer any de vigència de l’impost general indirecte (IGI), segons el balanç fet públic ahir per un Govern que considera que les dades evidencien “un nivell de normalitat molt important” i que és “satisfactori”, ja que “hi ha un bon assentament”. Sobre la recaptació, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va avançar que s’espera que quedi lleugerament per sobre de l’estimació inicial, que era d’uns 100 milions d’euros.
En total, s’han presentat 5.216 declaracions quan els càlculs de l’executiu eren d’unes 5.520. El major índex d’acompliment s’ha tingut en les empreses que han de fer el tràmit de forma mensual –les de major volum de negoci i les de nova creació–. De fet, la incorporació d’un bon nombre de societats noves ha fet que el volum de les entregades superi de llarg les previstes inicialment. Amb un 95% s’han quedat les empreses mitjanes, que ho han de fer trimestralment. I les més allunyades de l’acompliment total són les petites, que han de fer la declaració de forma semestral, amb un 92%. Cinca va explicar que, per ara, no s’ha sancionat ningú, tot i que ja hi ha “molts requeriments perquè qui no ho ha fet expliqui els motius i recàrrecs per retard”.
Sobre el propi tràmit, el ministre va apuntar dos aspectes per millorar. El primer, evitar que es deixi tot per a darrera hora. El segon, la potenciació de la via telemàtica, que han emprat un 41,94% dels declarants.

El futur de l’IGI
Cinca també va donar detalls de futures modificacions en el tribut. Així, pel que fa a la demanda dels comerciants de reduir l’actual tipus, va indicar que per ara no es preveu. “Li cal encara un temps d’estabilització”, va apuntar. Sobre el que s’aplica a les estacions, va confirmar que en breu es tramitarà una llei on, de cara a la propera temporada d’hivern, quedarà fixat a l’entorn del 2,5%.
Justament, aquesta possibilitat no preocupa en excés els responsables dels dominis. Així, el director general de Vallnord, Martí Rafel, va remarcar “per esvair dubtes d’altres sectors que “la possible rebaixa afecta només el transport per cable i la resta d’activitats estaran gravades amb el tipus general”. Rafel es va mostrar “agraït” amb la “sensibilitat” del Govern” per mirar “d’equiparar-nos a França i Espanya”.
De la seva banda, el president d’Ski Andorra, Josep Mandicó, va indicar que “ja sabíem que l’1% seria transitori” i va voler “destacar” que “des de les estacions mai no ens hem negat a pagar”, sinó que només “volíem un percentatge assumible i el 2,5% ho és”.

CINCA DEFENSA LA ‘NORMALITAT’ DEL A REUNIÓ D’EXCAPS

“Extraordinàriament positiva”, “no improvisada” i “dins de l’absoluta normalitat”. Així va definir el ministre portaveu, Jordi Cinca, la trobada del cap de Govern, Toni Martí, amb els seus quatre antecessors, Òscar Ribas, Marc Forné, Albert Pintat i Jaume Bartumeu. Al seu entendre, la reunió va permetre “un diàleg franc i apartat de la dinàmica del dia a dia de la política” positiu en la recerca d’experiències de cara a les negociacions amb la Unió Europea.
Cinca també es va referir als retrets rebuts des del grup socialdemòcrata tot recordant que “res es qüestiona respecte al marc institucional” i que “tenim informada tota la cambra” dels moviments en les converses, inclosa la trobada amb José Manuel Durao Barroso.

ALTRES ACORDS

El Govern deixa la porta oberta a un possible canvi en la regulació dels lloguers. Cinca, però, avisa que s’emmarcaria en la redefinició “d’uns nous paràmetres més fixos”.

L’executiu referma la creença que la retallada als funcionaris es va fer de forma correcta, tot i que la Batllia hagi consultat el TC. “No a tothom es podia aplicar els mateixos paràmetres perquè no tothom té la mateixa realitat”, va apuntar Cinca.

El consell de ministres va aprovar una actuació d’urgència al riu Runer per netejar la zona i evitar que amb el desgel i les pluges es torni a produir un desbordament com el del 2008. Cinca va anunciar que el desig és acordar una solució definitiva amb Espanya.

Font: Diari d’Andorra