Problemes amb la regularització d’autònoms a la CASS
En una setmana finalitza el termini perquè els treballadors per compte propi que havien començat l’activitat abans de l’1 de novembre del 2009 regularitzin la seva afiliació a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
S’acaba la pròrroga (inicialment havien de començar a cotitzar el novembre del 2012) i a hores d’ara es desconeix amb quins resultats. La parapública no facilita encara dades de quanta gent ha fet el tràmit i quin percentatge està pendent, però queda camí per fer i desinformació. S’ha tornat a iniciar una campanya i ha enviat un mailing massiu per recordar l’obligació als afectats. I, en paral·lel, també s’està puntualitzant que aquells autònoms que van iniciar l’activitat després de l’entrada en vigor de la Llei de la CASS, el 31 d’octubre del 2009, havien d’haver començat a pagar la cotització des del primer dia que van començar a treballar per compte propi. Fonts de la parapública van reconèixer que hi ha casos de persones que creien que també es beneficiaven de la pròrroga i que el que s’estan trobant són deutes quantiosos amb la parapública. Entretant, l’associació que representa la petita i mitjana empresa continua denunciant els greuges que la legislació provoca. Aquesta mateixa setmana la PIME els ha exposat tant als responsables de la Seguretat Social com al Govern, però el seu president, Marc Aleix, va lamentar que “els legisladors no ens volen rebre”, i va acusar els consellers generals “d’ignorar la realitat”. La PIME continua reclamant que s’aprovi un projecte de llei amb caràcter d’urgència que permeti que aquells treballadors per compte propi que tenen més de 50 anys tinguin l’opció de no integrar-se al sistema públic, atès el poc retorn que tindran per l’afiliació. Aleix va assegurar que la demanda judicial contra la llei serà imminent si no es respon a les seves peticions.
DEUTES, COBERTURA La PIME insisteix que aquestes persones, un cop arribin a l’edat de jubilar-se, es quedaran sense cobertura sanitària i, com a molt, podran recuperar el capital posat en la branca jubilació perquè no hauran generat els anys de cotització suficients per generar drets i per això, “si tenen assegurança privada, se’ls ha de permetre continuar a l’assegurança privada”, tot recordant que la gran majoria no pot pagar dues quotes. L’associació proposa que, si és el cas, es doni l’opció a aquestes persones que no tindran pensió de jubilació als 65 anys de continuar cotitzant per tenir, almenys, la cobertura mèdica. No és l’únic problema que denuncia el col·lectiu. Aleix va lamentar que ara mateix hi ha treballadors per compte propi que han reconegut un deute amb la CASS, que l’estan abonant en uns terminis pactats amb la parapública i que, a més, mensualment estan pagant el que els pertoca de cotització. Però la llei estableix que el deutor no tindrà cobertura mèdica fins que no deixi de ser-ho i, per tant, hagi pagat l’últim euro pendent a la Seguretat Social. Fonts de la parapública van recordar que quan el deute està saldat, si l’autònom entrega les factures de les despeses mèdiques generades mentre no tenia cobertura, la Seguretat Social paga el que pertoca. Però la PIME demana que se sigui més flexible i que tinguin cobertes les despeses mèdiques aquells autònoms que “han signat un compromís del pagament del deute que s’està complint efectivament i que estiguin pagant les cotitzacions d’acord amb la normativa”.
LA COMUNICACIÓ El col·lectiu també és crític amb els fluxos d’informació que provoquen “un desconeixement de la legislació”. Una problemàtica de la qual n’és un clar exemple el desgavell relacionat amb la cotització dels autònoms. És per això que reclamen que quan s’ha de donar d’alta un negoci hi hagi un únic interlocutor, i proposen que sigui el mateix Govern que derivi a la CASS de manera que la cotització sigui automàtica. Ara, lamenten, el desconeixement i la manca de coordinació entre administracions poden provocar l’acumulació de deutes.
“QUE ES PRENGUIN EL TEMPS QUE CALGUI PERÒ NO TORNIN A FER UN ALTRE NYAP”
El president de la PIME va recordar ahir el temps que fa que denuncien els defectes de la llei, començant pels 400 euros fixos que s’havien d’abonar basant-se en el 20% d’un salari mitjà lluny del que es percebia i es percep en molts sectors d’activitat. Aleix, malgrat que s’han aprovat cotitzacions reduïdes, va tornar a posar sobre la taula que la cotització es basi en el salari mitjà del sector d’activitat al qual pertany l’autònom, que és el que s’apropa més a la realitat. I va recordar que és una proposta que ja es va formular al Govern socialdemòcrata i que la va obviar. Aleix, que carrega especialment contra els consellers, els va demanar que no repeteixin errors amb la modificació de la llei que ara està a tràmit. “Que es prenguin el temps que calgui però que no tornin a fer un altre nyap.” L’empresari també és molt crític amb el representant dels patrons a la CASS. “A mi no em representa”, va manifestar.
Font: Diari d’Andorra