L’obertura econòmica ha portat una inversió de 40 milions d’euros

El procés d’obertura econòmica endegat l’estiu del 2012 amb l’aprovació de la Llei d’inversió estrangera ha deixat fins a la data inversions per valor d’uns 40 milions d’euros.

Així ho vaindicar ahir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va posar en relleu que aquesta xifra “només ha de significar un primer pas” cap a la consolidació d’Andorra com a opció de negoci per a les societats estrangeres.
Saboya va remarcar que un informe d’Standard & Poor’s publicat el desembre passat “ja xifrava les inversions a Andorra en més de 30 milions”, i que durant el mes de gener “aquesta dada ha arribat fins als 40”. El titular d’Exteriors hi va afegir que “per captar aquesta inversió també cal potenciar el nostre discurs a l’estranger”, de manera que l’executiu “té prevista una agenda molt intensa en els propers mesos”, amb vista a promocionar el procés d’obertura “amb una sèrie d’esdeveniments que de ben segur donaran fruits”.
El ministre va voler insistir en el fet que el procés “es troba encara en una fase molt embrionària”, i que els resultats de l’obertura “aniran arribant de mica en mica”. D’aquesta manera, va remarcar que “això només ha de ser un primer pas per fer que Andor­ra esdevingui una plaça atractiva per invertir”.

IMPACTE DE L’1,2% DEL PIB
El citat informe d’Standard &   Poor’s determina que l’impacte de la inversió estrangera sobre l’economia andorrana és d’un 1,2 per cent del producte interior brut (PIB) del país. L’anàlisi de l’agència nord-americana destaca que la captació de capital forà es pot veure enfortida quan s’implementin els acords de doble imposició amb els estats veïns, posant en relleu, paral·lelament, la necessitat d’un marc fiscal que faci més accessible l’economia del Principat per als inversors estrangers.
Concretament, l’informe remarca que “per tal de diversificar la seva economia base, i també per incrementar la qualitat del turisme, el Govern andorrà va adoptar el juliol del 2012 una llei específica sobre inversió estrangera”. El text indica que “durant els primers dotze mesos des de l’entrada en vigor de la llei, els projectes que s’han establert al país sumen més de 30 milions d’euros en inversions, aproximadament l’1,2% del PIB”.
L’informe incideix en el fet que aquestes transformacions econòmiques també han suposat un impuls per a la creació d’ocupació. “Com a resultat s’han creat 132 llocs de treball, un fet que ha ajudat a invertir la tendència negativa del mercat laboral.”
Pel que fa a l’origen del capital estranger, es destaca que “dues terceres parts de les inversions provenen d’Espanya”, mentre que pel que fa als sectors d’activitat, “estan fortament centrats en els serveis i el comerç”. D’aquesta manera, en opinió dels analistes, “si es manté aquesta tendència, vindrà acompanyada d’activitat financera”, fet que “ajudarà a diversificar l’estructura econòmica del país”. D’altra banda, Standard & Poor’s també encoratja el Principat a avançar cap a la signatura dels convenis de no doble imposició amb Espanya i França, un fet que “farà que s’enforteixi” la captació de capital estranger.
El text també destaca, finalment, que tot i les reformes fiscals que està afrontant Andorra, el Principat “mantindrà condicions fiscals avantatjoses” en comparació amb els països veïns.

Font: Diari d’Andorra