El Fons Monetari Internacional ha presentat les conclusions del seu informe sobre Andorra corresponent a l’exercici del 2024.
En aquestes destaca que l’economia andorrana continua amb un bon creixement i això ofereix una finestra d’oportunitat per abordar els reptes del país a llarg termini. En la roda de premsa de presentació d’aquest informe, el cap de missió de l’FMI a Andorra, Rodolphe Blavy, ha assenyalat que el pressupost previst pel 2025 és “equilibrat”, ja que manté una política fiscal estable, i a la vegada recull accions per fer front als principals reptes del país, com l’habitatge, la millora del poder adquisitiu de la ciutadania, l’educació i la salut. Pel que fa a la diversificació de l’economia, l’informe assenyala que l’Acord d’associació amb la Unió Europea donaria un impuls a les reformes necessàries per dur a terme aquesta diversificació i augmentar la productivitat d’Andorra.
L’organisme internacional confia que l’economia del país mantindrà taxes de creixement sòlides els propers anys. El creixement del PIB es xifra en un 2,1% real, descomptant l’IPC, per al 2024 i, per tant, lleugerament més positiu del que s’esperava. Segons Blavy, això es deu a l’impuls dels sectors serveis, bancaris i de construcció. Per al 2025 s’espera que el creixement del PIB es moderi fins a l’1,7% i en anys posteriors s’hauria d’estabilitzar entorn de l’1,5%. Ara bé, l’informe apunta que, malgrat que els riscos a curt termini estan equilibrats, sí que podrien haver-hi situacions que fessin variar aquestes estimacions. Entre aquestes, la possibilitat d’una major incertesa de l’economia mundial i que es produeixin pertorbacions adverses, com ara una major fragmentació geoeconòmica, interrupcions de subministraments o fluctuacions recurrents dels preus de les matèries primeres i una inversió de la flexibilització de la política monetària.
Pel que fa a la inflació, l’FMI entén que es moderarà encara més en el futur immediat. La previsió és tancar el 2025 amb un IPC del 2%, sis dècimes per sota del registrat el 2024. A partir del 2026 aquest valor s’estabilitzaria al voltant d’un 1,7% anual. L’informe també estableix que la taxa d’atur serà de l’1,6% i podria incrementar-se lleugerament fins a un 2% a partir del 2029. L’endeutament públic, en canvi, es continuarà reduint i podria quedar per sota del 30% del PIB a partir del 2029. Tot i que la previsió del pressupost 2025 és un dèficit del 0,9%, l’FMI entén que no es donarà i que l’exercici es tancarà amb una liquidació amb un superàvit del 0,3% del PIB.
L’organisme internacional remarca en aquest darrer informe la solidesa del sector financer andorrà, gràcies a la seva capitalització, liquiditat i rendibilitat. Així mateix, el Principat gaudeix dels millors estàndards internacionals de governança i transparència segons la seva valoració. Finalment, el representant de l’FMI ha assenyalat com a principals reptes de futur la sostenibilitat de les pensions, la reforma del sistema sanitari així com tots aquells derivats del canvi climàtic, tenint en compte el model econòmic depenent, en gran mesura, del turisme d’hivern.
Per les pensions ha remarcat que tot i que alguns dels canvis necessaris poden ser dolorosos, entre els quals ha citat l’increment de cotitzacions o la reducció de les taxes de conversió, ha deixat clar que cal fer aquestes modificacions i, per això, ha “encoratjat” els polítics a tirar-les endavant i de fet, l’informe parla obertament de “conduir la reforma de forma expeditiva i completa”. Blavy també ha posat en relleu la necessitat d’abordar la remodelació del sistema sanitari per contenir els costos a llarg termini però també per incrementar els ingressos. Ha apuntat que cal millorar la rendibilitat, reforçar la medicina preventiva, incrementar la recaptació de la sanitat sense sacrificar l’equitat i millorar la governança. Per això, s’insta al pacte nacional a continuar amb la seva feina per reforçar el sistema de salut.
L’FMI ha elaborat aquest informe de forma independent després de l’estada al país de tres setmanes, durant les quals els representants d’aquest organisme internacional s’han trobat amb els diversos departaments del Govern, així com amb els actors econòmics del Principat. Aquest informe s’elabora anualment, per part de l’FMI, després de l’ingrés d’Andorra l’octubre del 2020.