L’entrada en vigor de la Llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge, també coneguda com a llei òmnibus, aquest passat 16 d’abril ha comportat un desplegament reglamentari que també afecta les inversions estrangeres.
El govern ha aprovat un nou reglament d’inversió estrangera, que desplega els aspectes tècnics del Títol primer de la Llei. Aquesta llei limita, entre altres mesures destacades, la compra d’habitatges per part inversors estrangers, i també la promoció immobiliària estrangera, que es restringeix a la promoció d’habitatge de lloguer, del qual un 50% ha de ser a preu assequible. Alhora, la Llei també preveu un mecanisme de seguiment i control associat a la inversió, perquè aquesta es materialitzi efectivament i respongui a projectes empresarials amb valor afegit, amb un règim sancionador en cas d’incompliment.
El Reglament estableix doncs els procediments per desenvolupar l’objectiu principal de la Llei pel que fa a la inversió estrangera: fer un major seguiment i control dels projectes aprovats amb capital forà. Així, en primer lloc, el nou Reglament descriu les comprovacions que realitza el Registre d’Inversions estrangeres en relació amb les sol·licituds abans de resoldre-les, favorablement o desfavorablement.
Concretament, segons el reglament, el Registre d’Inversions Estrangeres haurà de comprovar que les operacions descrites a les sol·licituds no siguin inversions estrangeres prohibides, quan puguin perjudicar, encara que sigui ocasionalment, l’exercici del poder públic, la sobirania i la seguretat nacional, l’ordre públic i econòmic, o bé, el medi ambient, la salut pública, la seguretat alimentària, l’accés a fonts d’energia i matèries primeres, l’accés -o la capacitat de controlar- informació sensible, en particular dades personals, el mercat de treball i de l’habitatge, així com l’interès general del Principat. Unes excepcions que s’han explicitat molt més del que estava previst fins ara en la llei en vigor.
La nova normativa detalla també, d’una banda, com es formalitzen les inversions estrangeres davant de notari un cop aquestes s’han resolt favorablement per part de l’Administració, i com es produeix l’intercanvi de dades entre els fedataris públics i l’Administració. D’altra banda, el reglament concreta el seguiment que es fa a les noves inversions estrangeres per part del Govern. Aquestes han de provar l’exercici d’una activitat econòmica efectiva en el termini de 18 mesos a comptar de la seva autorització, acreditant l’alta d’un comerç, una xifra de negoci mínima i el compliment de les obligacions comptables i fiscals, entre altres. Un cop passats aquests 18 mesos, el Govern adverteix que es preveu dur a terme controls periòdics i aleatoris.
No dubti a contactar amb el nostre equip a GM Consultors si necessita més informació o d’assessorament si vostè està interessat a invertir a Andorra. Els oferirem l’ajuda que necessiti en tot el que concerneix la inversió estrangera i les seves obligacions legals a Andorra.