El Fons Monetari Internacional ha fet públic el seu primer informe complet sobre Andorra desprès de la seva adhesió a l’organisme. Les seves línies mestres van ser presentades, el passat divendres 11 de juny, pel ministre de Finances, Eric Jover, i per la cap de missió de l’FMI a Andorra, Srobona Mitra.
L’informe posa en relleu que, malgrat que la pandèmia de COVID-19 ha afectat fortament el Principat, “les polítiques estatals han ajudat a mantenir baixes taxes de letalitat i a conservar els mitjans de subsistència de la població”. De fet, Mitra va assegurar que l’experiència d’Andorra pot ser un exemple “que s’ha de compartir amb altres països”.
L’FMI transmet un cert optimisme en el futur, ja que preveu que Andorra pot viure una recuperació relativament ràpida. Així, la previsió que fa l’organisme internacional és que el PIB creixi un 5,8% aquest 2021 i un 4,1% el 2022, sempre, evidentment, en funció de com evolucioni la pandèmia. A l’hora de valorar l’estat de l’endeutament, admet que les polítiques engegades han provocat un cert creixement però “d’una forma sostenible” i, de fet, s’estipula que aquest “es pot reduir ràpidament i assolir els límits fixats al 2024”.
L’informe també efectua diferents recomanacions. En l’àmbit pressupostari, apunta a que és necessari allargar les mesures de suport al teixit econòmic així com apostar de forma clara per fer més inversió pública. Aquesta hauria d’estar centrada en àmbits com “el transport, l’educació, les energies renovables o preparar les estacions d’esquí davant el canvi climàtic”. Una altra recomanació de l’organisme consisteix en incrementar les reserves de l’Estat a l’estranger. Actualment, se situen en un 2% del PIB, bàsicament les que es troben dipositades al mateix FMI (62 milions d’Euros). Però l’organisme estima necessari fer-les créixer fins a un 12% (334 milions d’Euros).
Des de l’FMI, s’assegura que les recomanacions “s’ajusta al que demanem per a altres països”. Així, Mitra va argumentar els motius tot explicant que “tenir reserves internacionals permetrà a les autoritats pagar les importacions necessàries en temps de crisi encara que no hi hagués exportacions”. És a dir, “tenir liquiditat per poder fer adquisicions a l’estranger”.
Per part de Govern, el ministre de Finances va comentar que s’ha pres nota de les recomanacions. “L’FMI ens diu que com més inversió més animació es genera a l’economia i més llocs de treball es generen”, va indicar Jover, tot advertint que “s’ha de trobar un bon compromís amb no accelerar l’endeutament de forma forassenyada”. Per fer un primer pas en aquest sentit va desvetllar que el Govern “ha passat el missatge a Andorra Telecom i FEDA que han de desenvolupar un elevat ritme d’inversió perquè ara tenen el paper a jugar de mantenir un flux important cap a l’economia”. Pel que fa les reserves a l’estranger, Jover va explicar que treballen “en diferents línies per incrementar-les de forma progressiva”, i que s’implementaran en els propers mesos, sense revelar quina serà la seva estratègia.Click here to add your own text