Aquest dilluns 27 de Maig, el Consell General ha aprovat la llei de l’auditoria amb el suport unànime de la cambra. Aquest text regula una professió que desenvolupa un paper fonamental per a la modernitat i la seguretat de qualsevol sistema econòmic i financer, perquè dota de seguretat jurídica i transparència la informació comptable de l’empresa.
La llei té com a objectius d’establir els requisits d’accés a la professió i els principals elements que han de guiar el seu desenvolupament estipular un mecanisme de supervisió de les auditories de comptes que garanteixin la seva qualitat, així com homologar la professió amb les millors pràctiques internacionals.
El text votat ha recuperat, en el darrer instant, el redactat original, més exigent, per a aquells auditors que vulguin exercir al Principat. Aquests hauran d’acreditar que han treballat al país un mínim de tres anys, en lloc dels 12 mesos que s’havia acordat durant la tramitació. Aquest canvi, instat pel col·legi d’Economistes, té com a objectiu que els auditors en exercici al país siguin persones, que a part de la seva capacitat tècnica acreditada, siguin bones coneixedores de l’entorn econòmic i legal del Principat.
El text estableix les entitats que estan obligades a realitzar una auditoria de comptes de forma anual. D’una part, seran les entitats d’interès públic o que estiguin subjectes a supervisió per part de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), i les fundacions o altres entitats que rebin subvencions, ajudes o que prestin serveis a l’Estat – aquestes últimes es fixaran reglamentàriament. A banda d’aquestes entitats, també estan incloses aquelles subjectes a l’auditoria d’acord amb la Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada. En aquest cas, les entitats hauran de complir dos dels tres criteris següents:
• Que els seus actius siguin superiors a 3,6 milions d’euros
• Que la xifra anual de negoci superi els 6 milions d’euros
• Que comptin amb una plantilla d’empleats de 50 o més persones.
El Govern ha estimat que això afectaria unes 160 empreses actualment representant «una part molt significativa del valor que es crea al país, però és un nombre molt petit d’empreses», segons ha manifestat el ministre de finances, Ramon Lladós.
Finalment, la llei contempla el desenvolupament d’un conjunt de taxes associades a la prestació de serveis d’auditoria de comptes. Lladós ha explicat que el seu objectiu “no és recaptatori”, sinó que persegueix sufragar les despeses de l’Administració general, que ha d’assumir la funció de supervisió de les auditories de comptes, tal com li encomana aquesta nova norma.
A GM Consultors ja disposem, en l’actualitat, d’un equip preparat, experimentat i independent que compleix amb tots els requisits d’aquesta nova llei per auditar els seus comptes. Si necessiteu dels nostres serveis, no dubteu a contactar amb nosaltres, en total confiança.