La 34ª Trobada Empresarial al Pirineu que va tenir lloc el passat mes de Juny a La Seu d’Urgell va batre tots els rècords de participació amb més de 700 assistents, entre els quals destacats representants empresarials i autoritats polítiques.
Aquesta trobada se celebra des del 1990 i va sorgir per donar veu als sectors econòmics i empresarials de la zona pirinenca. La cimera de referència per a l’empresariat pirinenc va posar aquest cop la mirada en el talent i la valentia com a eines imprescindibles perquè les empreses, i en especial els seus líders, facin front als reptes dels nous escenaris laborals, marcats pel teletreball, la inestabilitat, el predomini de la tecnologia i els canvis constants.
La clausura d’aquesta edició va ser presidida pel Cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, que va exposar el full de ruta del seu govern en els propers anys amb la voluntat d’exercir “un rol de lideratge a l’entorn” que acabi convertint el Principat en el “motor econòmic de la regió dels Pirineus”. Espot va remarcar que “tots els països tenen els seus reptes” i va recordar que Andorra és, ara mateix, la segona economia d’Europa pel que fa al creixement econòmic, després d’Irlanda. Segons el Cap de Govern, aquest és el resultat de les decisions “valentes” que s’han adoptat al Principat com la reforma fiscal, la fi del secret bancari, l’acord monetari amb la Unió Europea, l’obertura al capital estranger o l’entrada a institucions com el Fons Monetari Internacional (FMI). Va afegir que Andorra ha passat de ser “paradigma de tancament” a esdevenir un exemple “d’obertura i competitivitat”.
Espot va afirmar que això no seria possible sense el talent i la qualitat del sistema financer, definit per les noves iniciatives empresarials, el treball dels dominis esquiables o dels hotelers i restauradors. Va indicar que el país s’ha adaptat als canvis amb seny i ha sortit més fort després de la pandèmia i que en l’actualitat el Principat és “un país que atreu talent amb nous negocis centrats en la innovació i la digitalització”.
El Cap de Govern d’Andorra va acabar assenyalant que, “una vegada formem part del mercat interior europeu, es poden explorar sinergies amb les comarques catalanes veïnes o els departaments francesos fronterers”. Aquestes sinergies es podrien cristal·litzar en zones franques industrials o logístiques, així com en noves infraestructures de comunicacions. En aquest sentit, va destacar que l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) obrirà escenaris nous de cooperació i noves oportunitats de col·laboració entre empreses i professionals andorrans i de la resta d’Europa, incrementant així la importància d’Andorra dins de l’eix econòmic dels Pirineus.
L’exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu, José Manuel González-Páramo es va expressar en el mateix sentit durant la seva ponència en aquest esdeveniment, mostrant-se totalment favorable a l’Acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea (UE). Segons González-Páramo, “tots els canvis en direcció positiva beneficien la posició d’Andorra i als seus socis comercials, especialment França i Espanya”.