Standard & Poor’s i Fitch Ratings han mantingut, en els seus darrers informes, les seves qualificacions creditícies i han augurat un sòlida recuperació econòmica per Andorra en els propers anys. S&P ha tornat a qualificar el Principat amb un ràting de BBB/A-2 amb una perspectiva estable, pel que fa a Fitch Ratings referma la nota de BBB+ amb perspectiva estable.
Les dues agències preveuen un creixement del PIB pel 2022 entre el 4,5% i el 5%, a la vegada que estimen que aquest creixement seguirà en el futur a un ritme similar al dels països veïns, França i Espanya. Avisen però que estimen que el deute del país seguirà creixent fins a arribar a un màxim a finals del 2022 abans que comenci a disminuir gradualment a partir del 2023.
S&P ha valorat positivament el fet que “els forts superàvits” anteriors a la pandèmia i la reducció del deute van permetre que el Govern i les altres administracions tinguessin marge per adoptar mesures de suport al teixit econòmic així com afrontar el creixement de la despesa sanitària. Del seu costat, Fitch Ratings valora de forma positiva que el Govern hagi impulsat una política d’accés a mercats internacionals i de diversificació del deute que “ha ajudat a reduir els riscos de refinançament i la dependència de fonts bancàries nacionals”.
Les dues entitats coincideixen en estimar que l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) el passat mes d’octubre contribueix a la resiliència econòmica i pressupostària del país i s’encoratja a assolir un acord ràpid amb la Unió Europea, així com continuar amb els esforços fets els darrers anys per adaptar-se als estàndards internacionals de supervisió financera.
La pandèmia del coronavirus segueix apareixent, segons les dues agències, com una de les principals amenaces sobre l’economia andorrana a causa de l’impacte que té sobre el turisme i els serveis associats. En aquest sentit, Fitch recorda que durant el 2020, el PIB es va contreure fins a un 12%, “de molt, la contracció més pronunciada d’Europa occidental i gairebé el doble de la mitjana dels països que tenen classificació triple B”. S’emplaça doncs al Govern de seguir amb els seus esforços de diversificació econòmica amb els seus programes d’ajuts empresarials i d’obertura a la inversió estrangera, a fi d’afavorir l’aparició de nous negocis i generar noves oportunitats.
En aquest context, us recordem que GM Consultors disposa d’un equip especialitzat a acompanyar empreses i emprenedors que consideren implantar-se a Andorra o invertir en negocis emergents. L’experiència i l’alta qualificació del nostre equip és tota una garantia per assolir l’èxit en totes les vostres iniciatives empresarials al nostre país.Click here to add your own text