Les primeres estimacions amb relació al càlcul del Producte Interior Brut (PIB), publicades pel departament d’Estadística, apunten a un creixement del PIB real aquest passat 2022 d’un +8,8% respecte a l’exercici anterior del 2021, molt per sobre de les previsions que havia fet el Fons Monetari Internacional, que eren del +6,6%. Aquestes primeres dades apunten a una consolidació de la recuperació econòmica postpandèmia, que ja es va iniciar el 2021 amb l’aixecament de les restriccions i la millora de la situació sanitària deguda a la disminució de la incidència de la COVID-19.
El PIB real ha tancat el 2022 situant-se als 2.798,8 milions d’euros gràcies sobretot al bon comportament de la construcció i del sector serveis, superant els 2.674 milions d’euros assolits al 2019. La construcció ha continuat liderant amb un bon ritme de creixement, manifestat per un increment del +7,4% respecte a l’exercici anterior. L’altre gran protagonista ha estat el sector serveis amb un augment del +7,1%. Dins d’aquest darrer grup, el subsector del comerç, hostaleria, transport i informació que ha crescut un +11,8%, mentre que el financer, immobiliari i les activitats professionals tècniques ho ha fet un +5,4%, i el subsector de les Administracions Públiques, Educació, Sanitat, Serveis Socials i Personals augmenta el +4,1%. La recuperació econòmica ha estat més elevada a Andorra en comparació a la dels països veïns, on el creixement del PIB real a Espanya ha estat del +5,5%, i a França del +2,6%. En la zona Euro, el PIB real ha crescut un +3,5%.
El PIB nominal, del seu costat, s’ha enfilat un +13,4% arribant als 3.187,5 milions d’euros. Aquestes dades s’ajusten força a les previsions que havia fet Estadística, però superen notablement les de l’FMI que preveia un increment del +10,9%. Així mateix, el PIB nominal per càpita s’ha situat en 39.068 euros el que representa un augment del +10,5% respecte al 2021, atès el creixement estimat de la població és del 2,6%, i superior al valor pre-pandèmic del 2019 que era de 26.347 euros. Per la seva banda, el PIB real per càpita augmenta un +6,1% sobre l’any anterior, situant-se en els 34.304 euros, una xifra similar tot i que lleugerament inferior al valor abans de l’esclat de la crisi sanitària, al 2019, on el PIB real per càpita va ser de 34.490 euros.
Les dades doncs inviten a un cert optimisme per al 2023, tot i la crisi inflacionària que encara pateix tota la zona Euro, i albiren que la recuperació de l’economia andorrana continuarà consolidant-se. No s’ha de deixar, però, de ser vigilants amb alguns riscos relacionats amb l’increment dels tipus d’interès decretats pel Banc Central Europeu i la Reserva Federal dels Estats-Units per intentar refredar l’economia i que està suposant certes tensions en els mercats financers.