L’economia andorrana ha seguit en línia ascendent durant el 2n trimestre del 2023, tot i que d’una manera més moderada, com ho confirmen les dades que ha publicat el departament d’Estadística del Govern d’Andorra. Tots els sectors continuen experimentant taxes de creixement positives i si es compara amb les economies de l’entorn, Andorra se situa per sobre de la variació de l’economia espanyola (1,8%), de la francesa (1%) i de la Unió Europea (0,4%).
L’evolució del PIB està molt influenciada per la dinàmica del sector serveis, atès que aquest ha contribuït a més del 80% del PIB en els darrers anys. Durant el segon trimestre del 2023, aquest sector d’activitat econòmica ha experimentat un creixement del 2,1%. Les activitats del primer subsector, en el que s’inclou comerç, hostaleria, transport, informació i comunicació, han presentat una dinàmica molt positiva en els darrers anys, excepte durant l’any 2020 i inicis del 2021 que van sofrir una desacceleració considerable deguda a la pandèmia de la COVID. Tot i això, ja l’any 2022 es va demostrar que es tracta d’un sector amb alta capacitat de recuperació i, per aquest segon trimestre del 2023, el subsector experimenta un creixement del 2,1%.
El segon subsector, en el qual s’ubiquen les activitats financeres, entre d’altres també ha registrat un augment, en aquest cas del 2,3%. Finalment, l’evolució del subsector de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals es mostra més constant al llarg dels períodes considerats, a diferència dels altres dos subsectors. Per aquest segon trimestre de l’any experimenta una variació positiva de l’1,7%.
El sector de la construcció també continua amb una dinàmica positiva, que es visualitza en l’increment del 5,7% en el segon trimestre. Pel que fa a l’agricultura i la indústria, també tornen a experimentar variacions positives en aquest període, amb pujades de l’1,6% i del 0,8% respectivament. Cal recordar que en el primer trimestre, el sector industrial havia registrat un creixement nul de la riquesa.
Les dades registrades segueixen estant d’acord amb les previsions que s’havien fet a principis d’any i albiren que la tendència del PIB andorrà continuarà sent d’un creixement consolidat amb una gradual estabilització. Els riscos que suposen una inflació encara elevada i l’increment dels tipus d’interès a la zona Euro, on el Banc Central Europeu els va elevar 0,25 punts fins al 4,5% el passat 14 de setembre, segueixen ben presents. De fet, algunes de les economies europees estan mostrant signes de debilitat i poden entrar en recessió si el BCE no para l’augment dels tipus d’interès en els propers mesos.