El Banc Europeu d’Inversions (BEI) i Andorra han arribat a un acord perquè el país sigui elegible per demanar el finançament d’alguns projectes específics. Andorra esdevé el primer estat de fora de la Unió Europea o l’Espai Econòmic Europeu que s’ha pogut integrar dins d’aquest programa i pròximament se signarà el conveni que regularà la relació entre el Govern i l’entitat financera. D’aquesta manera, s’acabaran de tancar les condicions, tot i que seran equiparables a les dels altres països membres.
El Secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, va explicar recentment que el passat 10 d’agost, la Junta de Governadors del BEI va aprovar el nomenament d’Andorra com “país elegible per poder participar dels mecanismes de finançament del banc”. Actualment, ja es disposa d’un primer esborrany del conveni que regularà la relació i que està sent estudiat per les dues parts i en breu començaran les reunions de treball. Una vegada revisat i mutualment validat, només requerirà de la firma i de l’entrada en vigor perquè Andorra pugui començar a utilitzar aquests mecanismes de finançament.
De la mateixa manera que els altres països elegibles, Andorra tindrà accés al finançament per a projectes concrets. És a dir, l’Executiu haurà de presentar el projecte i els seus detalls per poder rebre el finançament posteriorment, un cop es tingui el vistiplau del BEI. De fet, una vegada validat, amb unes condicions avantatjoses que s’hauran de negociar per cada cas, Andorra també es podrà beneficiar de l’assistència tècnica d’experts del mateix Banc Europeu d’Inversions pel desenvolupament i implantació del projecte finançat.
Ballestà va precisar que els projectes han de ser qüestions específiques i que tinguin “imports força elevats, de certa complexitat”. Alguns exemples podrien ser la instal·lació del tren que podria ser “interessant per a ser elegible pel banc” o projectes de transició energètica, puix des del BEI “se centren molt en infraestructures, que és on Andorra es pot beneficiar més”. Per beneficiar-se del suport del BEI, també és clau la capacitat que té el país finançat per retornar aquests diners. “És un funcionament molt similar al dels bancs multilaterals, però molt focalitzat a infraestructures”, segons va assenyalar Ballestà.
Ballestà va destacar finalment que haver estat nomenat com a país elegible per part del BEI és el resultat del treball d’homologació internacional d’Andorra i del fet que els marcs legals que regulen Andorra actualment són equiparables als de la UE. La demanda per poder participar del BEI es va formalitzar el juny del 2020, durant la crisi de la COVID-19 i no s’ha aprovat fins ara, l’agost de 2022, a causa de les dificultats creades per la crisi sanitària primer i la guerra a Ucraïna posteriorment.