Caixa Andorrana de Seguerat Social (CASS)

Els autònoms demanen més facilitats a la CASS

La CASS va emetre ahir un comunicat on recordava que, a partir del 13 de febrer, aquells treballadors per compte propi que tinguin un deute amb la parapública que estiguin pagant a terminis podran gaudir de prestacions sanitàries.

D’aquesta forma, se soluciona un dels problemes amb què s’enfrontaven els autònoms que han de posar-se al dia per no haver començat a cotitzar en el moment d’obrir el seu negoci, tal com marca l’actual llei. Malgrat això, des de l’Associació de la micro, petita i mitjana empresa (PIME) es va posar en relleu que, tot i ser “un pas endavant” aquesta mesura no soluciona tots els problemes i cal “anar més lluny”.
Així ho va indicar ahir el seu president, Marc Aleix, que va voler recordar la complicada situació en la qual es troben molts petits empresaris afectats per aquesta situació. “Hi ha molta gent escanyada”, va afirmar. Per això, l’entitat treballa per presentar una proposta amb més mesures que, al seu entendre, poden ajudar a suavitzar el problema. En tot moment, assegura Aleix, defensen que “tothom ha d’estar declarat i tothom ha d’estar al dia de les cotitzacions, però que no s’ofegui la gent”. El dirigent de la PIME es mostra confiat d’aconseguir que algunes de les propostes que s’inclouran en el document tirin endavant, ja que, assegura, les reunions mantingudes fins ara amb Govern i la CASS han estat “positives”. Lamenta, en canvi, que amb el Consell General tot just han pogut reunir-se amb Sindicatura i amb els consellers demòcrates Daniel Armengol i Ladislau Baró. En canvi, dels altres dos grups, fins ara no han tingut notícia.
Un dels aspectes que provoca més indignació en l’entitat és la quantitat dels recàrrecs que s’apliquen a qualsevol empresa, sigui societat sigui treballador per compte propi, que manté un deute amb la CASS. La llei actualment vigent marca una penalització del 0,1% diari, és a dir, un 36,5% anual. “És una animalada, és lleoní”, va apuntar.
En tot cas, des de la CASS es va matisar ahir que aquest recàrrec no s’està reclamant en el cas dels treballadors per compte propi afectats per l’impagament de cotitzacions. De fet, només s’aplica si algun autònom incompleix els terminis de pagament acordats. Tot i això, el president del consell d’administració de la parapública, Josep Delgado, coincidia amb Aleix a l’hora d’admetre que es tracta d’una penalització “excessiva”. Per això, en la modificació legislativa ara a tràmit al Consell General, s’hi va introduir una de més “raonable”. En concret, la meitat que l’actual: 0,05% per dia.

Ensurt de por
Aleix va lamentar que la situació actual és conseqüència, d’una banda, del fet que en elaborar la llei “no es tingués en compte la realitat social i econòmica del país” i, posteriorment, que “des de l’administració no s’informés correctament i, per part de molts autònoms, no s’entengués”. El resultat final, va recordar el president de la PIME, és que molta gent en anar a la CASS “es va endur un ensurt de por”.

Font: Diari d’Andorra