Impost General Indirecte (IGI )

Cinca informa als comerciants que els forfets tindran un IGI del 2,5%

El Govern treballa per establir un tipus reduït del 2,5% per als forfets. Cinca explica als comerciants que la resta d’activitats a les estacions es gravaran amb un tipus del 4,5%.

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va explicar als comerciants que el Govern treballa amb la intenció de fixar un IGI reduït del 2,5% per als forfets de les estacions d’esquí. Així ho va indicar la presidenta de l’Associació de comerciants i propietaris de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra. En aquest sentit, el ministre els va exposar que el tipus de l’1% és “transitori” i que la voluntat és que un cop es faci la modificació de la Llei de l’IGI s’estableixi el tipus del 2,5% a les estacions només per al transport per cable. És a dir, la mesura només afectaria els forfets, mentre que la resta d’activitats que es desenvolupen als camps de neu estarien gravades al 4,5%.
L’explicació la van rebre durant la trobada que representants dels comerciants van mantenir amb el titular de Finances per tal de fer-li arribar dues peticions signades per totes les associacions del país. D’una banda, demanen un IGI reduït com s’ha aprovat per a les estacions d’esquí. “Creiem que també som un sector estratègic i volem que es tingui en compte”, va explicar Yebra, que va indicar que no s’ha demanat un tipus concret, sinó que s’ha deixat clar que “el que no volem és estar pitjor que abans de l’aplicació de l’IGI”. I és que els comerciants, en una carta que van dirigir al ministre, remarquen que l’impost ha fet perdre entre mig i tres punts de diferencial de preu respecte als països veïns. Els comerciants presentaran un estudi sobre la situació del sector i la repercussió que ha tingut l’IGI per tal de poder negociar la mesura amb el Govern.
D’altra banda, els botiguers també demanen a l’executiu que rectifiqui sobre el preavís de sis mesos que han de donar els llogaters als propietaris d’un local comercial. Consideren que la mesura “no beneficia l’emprenedoria i minva la reactivació econòmica”. En aquest punt Yebra va indicar que hi ha bona predisposició per canviar la llei.

Font: Diari d’Andorra