Centenars d’autònoms deuen milers d’euros a la CASS

Dissabte finalitza el termini perquè els autònoms que tenien el negoci obert abans del novembre del 2009 es donin d’alta com a cotitzants de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

Aquest termini, però, ha posat damunt  la taula un problema important que afecta bona part de la resta d’autònoms, és a dir, els que van iniciar l’activitat del negoci amb una data posterior a novembre del 2009. Segons diferents fonts empresarials i de la CASS hi ha centenars d’aquests autònoms (empresaris, comerciants, professionals liberals o membres remunerats de consells d’administració) que deuen milers d’euros per cotitzacions impagades. I molts d’ells ni ho saben.     El problema arrenca a inici del 2010. La CASS s’adona que ningú està comunicant als autònoms que han començat a obrir negocis a partir de novembre del 2009, quan la llei estableix la universalitat per a la cotització. Als que tenien obert el negoci abans d’aquesta data s’havia fixat una moratòria de tres anys (finalment ampliada a quatre) i a nivell pràctic vol dir que fins dissabte no entra en vigor l’obligació d’estar afiliat (tot i que la de cotitzar està vigent des del juliol). Però no hi va haver moratòria per als que van endegar l’activitat després del novembre del 2009. En el moment que van iniciar l’activitat van començar a generar cada mes l’obligació de pagar 400 euros com a cotització a la Seguretat Social (per als ingressos més baixos podrà ser de 300 o 200).

Carta sense resposta La CASS constata ja, a principi del 2010, la necessitat d’anar avisant als autònoms que van obrint negocis perquè sàpiguen que estan obligats a afiliar-se a la Seguretat Social i cotitzar. La parapública envia una carta al Govern (llavors liderat per Jaume Bartumeu) perquè l’executiu estableixi un sistema pel qual es comuniqui l’obligació a la persona que comenci els tràmits per obrir un negoci o societat. El gabinet socialdemòcrata, segons fonts properes al cas, no respon a la carta i no hi ha més comunicacions.     La gran majoria dels nous autònoms no coneixien l’obligació (el desconeixement de la llei no t’eximeix del deure de complir-la) i durant gairebé quatre anys han anat generant 400 euros mensuals de deute. Un empresari que hagués obert el desembre del 2009 ha acumulat fins avui un forat d’uns 19.000 euros.     A partir d’aquesta tardor, quan s’han trobat amb exemples de deutes de milers d’euros, la CASS inicia una tasca de recerca dels deutors. Fa enviaments massius de cartes. La feina, però, no és fàcil per trobar qui són les persones físiques que han generat el deute. Els registres de l’executiu són obsolets i cal puntejar un per un degut que hi ha excepcions com ara aquells que siguin al mateix temps assalariats de l’empresa o els que estiguin jubilats.     Ara com ara és impossible determinar quants autònoms estan afectats. Actualment es treballa, segons fonts properes al cas, amb un volum de centenars, tot i que no es descarta que pugui superar el miler. Els negocis amb deutes molt alts podrien estar en risc de tancament degut que ara han de pagar la cotització (400 euros) més el retorn a terminis del que deuen (centenars d’euros al mes) i l’únic camí  per aturar la generació de deute és tancar el negoci.

PAGAR 800 EUROS AL MES I NO TENIR NI COBERTURA SANITÀRIA

El problema per als negocis creats després del 2009 que no han cotitzat es pot allargar durant molts anys amb situacions molt complicades. Per exemple, el titular d’un negoci obert el gener del 2010 (que va continuar pagant-se la seva mútua sanitària) que no es va assabentar de l’obligatorietat de la cotització ha acumulat a novembre del 2013 fins a 18.800 euros de deute amb la CASS, comptant que ha de pagar 400 euros cada mes. Un cop passi ara a regularitzar la situació haurà de pagar cada mes els 400 euros de la cotització actual, més 400 euros al mes durant quatre anys per anar pagant de mica en mica el deute amb la parapública. I la llei té una petita sorpresa preparada. Les persones que tenen deutes amb la parapública no tenen dret a cobertura sanitària. Per tant, en l’exemple que se cita l’empresari pagarà 800 euros al mes durant quatre anys sense tenir dret a la cobertura sanitària de la Seguretat Social. Aquest escenari significa que ha de mantenir el pagament de la mútua privada que mantenia fins ara. Diferents empresaris consultats van qualificar la situació de “demencial” i van instar que es busqui una solució per tal de reduir l’impacte del problema.

PROBLEMES AMB LA PROTECCIÓ DE DADES

Un dels problemes per a la localització dels autònoms que han de cotitzar a la CASS va arribar quan es va invocar la protecció de dades personals. L’Agència de Protecció de Dades no veuria amb bons ulls que el Govern facilités a la parapública les informacions sobre qui eren els titulars del negoci, segons fonts empresarials. Això va provocar que el llistat s’hagués de fer de forma manual. Les mateixes fonts van indicar que caldria veure què diuen els autònoms respecte que no facilitar les seves dades els estigui costant 400 euros al mes.

Font: Diari d’Andorra