El passat 16 d’abril va entrar en vigor la Llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge, també coneguda com a llei òmnibus, amb l’excepció de les disposicions relatives als pisos buits. Entre les mesures previstes n’hi ha tota una sèrie de vinculades a figures impositives. El text és ja d’aplicació pel que fa als canvis a diverses figures impositives, un cop aprovats els canvis necessaris en els reglaments que despleguen aquests impostos.
Les modificacions legals afecten cinc figures impositives: l’Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP), el de la renda dels no residents (IRNR), el de societats (IS), el de la renda (IRPF) i el que grava la inversió estrangera immobiliària. Els canvis que la llei introdueix tenen com a objectiu desincentivar l’especulació immobiliària a curt termini i incentivar la compra del primer habitatge per a residència habitual i permanent.
Així doncs, el límit de l’exempció del pagament de l’ITP que fins eren 360.000 euros sobre el cost de l’immoble puja fins als 600.000 euros. A més, es podrà acollir a aquesta exempció una societat que s’hagi creat fa més de cinc anys que adquireixi un bé immoble i que el posi a lloguer a un preu assequible durant un mínim de deu anys.
Els obligats tributaris també poden, a partir d’ara, reduir la base de tributació en l’impost sobre societats i l’impost sobre la renda de les persones físiques en un 10% dels ingressos procedents del lloguer d’habitatges. Això sí, amb la condició que sempre que ho facin a un preu considerat assequible, és a dir per sota dels 9 euros metre quadrat i amb un límit màxim de 1.250 euros mensuals. Al final, però, la base de tributació no pot ser negativa a conseqüència de l’aplicació d’aquesta reducció.
S’afegeixen també altres canvis fiscals per posar fre a l’especulació immobiliària. Així doncs, s’aplicarà un recàrrec de fins al 25% sobre la plusvàlua si un obligat tributari no resident ven un immoble i no han passat dos anys des de la seva compra. En aquesta línia, s’incrementa el recàrrec sobre els guanys especulatius en la declaració de l’IRPF, l’IS i l’IRNR (per establiment permanent), com també augmenta el període de temps que es grava. Concretament, si el bé immoble es ven abans de dos anys, el gravamen és del 10%, en el cas que la venda es faci entre dos i cinc anys després de la compra, el recàrrec disminueix fins al 5%, i a partir de 5 anys, no hi ha recàrrec. A més, amb l’IRPF s’apliquen uns coeficients correctors a partir del sisè any i fins al desè, que van reduint progressivament amb el pas dels anys.
Finalment, s’ha aprovat un nou reglament, derogant l’anterior, sobre l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària per tal de garantir més claredat i seguretat jurídica en l’aplicació de l’impost. Aquest nou reglament incorpora l’exempció per liquidació en règim econòmic de matrimoni, és a dir, en el cas de la separació d’una parella amb un pis en propietat i que una de les parts adquireixi la totalitat de l’immoble. També defineix els criteris per considerar que s’han creat nous llocs de treball, i es mantenen aquestes places, en l’exempció de l’impost quan es destina la inversió a activitat mercantil durant deu anys. A més, es limita la bonificació del 90% quan es destina a lloguer a preu assequible.
Si necessiteu una informació més detallada o ajuda per preparar les vostres futures declaracions fiscals, us aconsellem que contacteu directament amb l’equip de GM Consultors especialment dedicat a la fiscalitat. Aquest està ja totalment preparat per aconsellar-vos de la millor manera en l’aplicació de totes aquestes novetats fiscals aprovades. Gràcies a la nostra ajuda, podreu complir degudament amb totes les obligacions tributàries, així com optimitzar les vostres liquidacions de manera ràpida i diligent.